Поводом Свјетског дана срца – Буди херој свог срца :: Semberija INFO ::

 

Поводом Свјетског дана срца – Буди херој свог срца


Широм Планете, упозоравајући на значај очувања здравља срца, здравствени радници обиљежавају 29. септембар као Свјетски дан срца, наглашавају поводом овог датума из Удружења специјалиста јавноздравствених дисциплина Федерације БиХ (ФБиХ). Ове године се овај датум глобално обиљежава под слоганом „Буди херој свог срца“.



Готово половину смрти узрокују болести срца

Према подацима Свјетске здравствене организације, од болести срца и крвних жила у свијету годишње умире око 17.9 милиона људи, а процјењује се да ће до 2030. године бити узроком 23 милиона смрти. То је више него ХИВ, маларија или рак.  

Из Удружења указују и упозоравају да се чак 80 посто пријевремених смрти од болести срца и крвних судова може избјећи тако што ћете у свој свакодневни живот унијети неколико једноставних промјена, као што су здрава исхрана, физичка активност и престанак пушења, редовна контрола крвног тлака, холестерола, регулисањем тјелесне тежине и редовном физичком активношћу.  

Болести срца и крвних судова била су једна од водећих тема тродневног Симпозија јавноздравствених специјалиста ФБиХ, који је јуче (субота) завршен у Зеници, у организацији овог Удружења и домаћинство Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ), под слоганом „Здравље - заједничка одговорност“. 



-Позивамо грађане да уведу ове, наоко мале, промјене у своје животе и навике, које ће им омогућити да живе дуже, здравије и квалитетније. Нека Свјетски дан срца буде дан којим ћемо једни друге мотивирати да можемо бити примјер могућих промјена за боље здравље свих нас, поручују из Удружења специјалиста јавноздравствених дисциплина Федерације БиХ (ФБиХ). 

Најчешћи ризични чиниоци за кардиоваскуларне болести су пушење, неуравнотежена и нездрава прехрана, недовољна тјелесна активност и прекомјерна конзумација алкохола. На сваки од ових чинилаца можемо сами дјеловати!  

Како помоћи себи и другима да се живи дуже

Једини начин превенције је избјегавати и лијечити ризичне чиниоце, а за особе које их немају здраво се хранити, одржавати тјелесну тежину у границама нормале, бити тјелесно активни (бавити се здравствено усмјереним тјелесним вјежбањем) и избјегавати хронични стрес. 

Иницијативом Свјетске кардиолошке организације, основан је Свјетски дан срца који се обиљежава сваке године 29. септембра. То је водећа свјетска организација за подизање свијести о кардиоваскуларним болестима, укључујући болести срца и мождани удар. 

Свјетска здравствена организација у својим генералним препорукама о тјелесној активности за одраслу популацију у доби између 18 и 64 године препоручује два до три пута седмично кардио тренинг уз додатак тренинга који укључују велике мишићне скупине усмјерених за развој и јачање мишићног фитнеса два пута седмично. 

Што се тиче трајања самих активности, минимална препорука је 150 минута активности умјереног интензитета  или 75 минута жустре активности седмично. 

Неколико једноставних обећања

У складу са овогодишњим слоганом Свјетског дана срца, сви ми можемо бити Хероји срца обећавши нешто нашим пријатељима, породици, запосленицима....

Обећајте својој породици да ћете кухати и јести здравије 
Обећајте својој дјеци више вјежби, више физичких активности, реците НЕ пушењу и помозите онима које волите да и они престану 
Обећајте као здравствени радници да ћете помоћи својим пацијентима да одустану од пушења и смање холестерол
Обећајте као креатор политика да ћете подржати и промовисати политике које помажу здравије срце 
Обећајте као запосленик да ћете допринијети за окружење које ће погодовати здравијем срцу 
Обећајте једноставно.... за моје срце, за ваше срце, за сва наша срца. 

ИНЗ/Удружење специјалиста јавноздравствених дисциплина Федерације БиХ (ФБиХ)