Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир :: Semberija INFO ::

 

Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир


Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је на састанку са афричким лидерима у Санкт Петербургу на тему Украјине да је Русија отворена за конструктиван дијалог са свима који желе мир на принципима праведности и узимања у обзир законитих интереса страна.

"Русија поздравља избалансирани приступ држава Африке према сукобу у Украјини. Са великим поштовањем се односимо према ставовима Африке у корист мирног рјешавања сукоба и постизања праведнијег свјетског поретка", истакао је Путин.

Предсједник Сенегала Маки Сал рекао је на састанку да мировни дијалог између Русије и Украјине мора бити заснован на принципима Повеље УН.

Јужноафрички лидер Сирил Рамафоса рекао је да Африка жели да буде посредник у потрази за миром између Русије и Украјине и да намјерава да представи план у 10 тачака.

Према његовим ријечима, једна од тачака односи се на то да обје стране у сукобу имају право на гаранције безбједности. Такође, план подразумијева да његови аутори признају суверенитет страна у сукобу.

Предвиђено је ослобађање затвореника на обје стране, као повратак дјеце у своје домове и обнова уништеног.
Он је додао да мировна иницијатива Африке не треба да противријечи другим иницијативама.

"Желимо да вам пренесемо јасну поруку: желимо да се рат заврши, то је у интересу свих нас. Жељели бисмо да видимо деескалацију украјинског сукоба са обје стране", рекао је Рамафоса.

Он је додао да Африка уважава ставове и Русије и Украјине и сматра да се у њима може пронаћи нешто заједничко.

Такође је позвао да се уклоне све препреке за извоз жита преко Црног мора.

Предсједник Коморских острва и Афричке уније Азали Асумани рекао је да афричка делегација жели да подстакне Русију да уђе у преговоре са Украјином.

"Дошли смо да чујемо вас и глас руског народа. Жељели бисмо да вас подстакнемо на дијалог са Украјином", рекао је он.

Путин је узвратио да Русија никада није одбила преговоре са Украјином, као и да је логика поступања Русије у вези са Украјином са аспекта међународног права и Повеље УН - беспрекорна.

"Сви проблеми у Украјини почели су послије крвавог државног преврата 2014. који су подржали западни спонзори. Кијев је почео борбена дејства против Донбаса 2014. године, управо је Кијев покренуо рат. Русија је имала пуно право да призна ДНР и ЛНР у складу са Повељом УН", истакао је руски лидер.

Он је поновио да је Запад вукао Русију за нос јер Мински споразуми нису испуњени.

(Танјуг)