Искористите прелазни период и измирите обавезе :: Semberija INFO ::

 

Искористите прелазни период и измирите обавезе


Фонд здравственог осигурања Републике Српске, од почетка пандемије вируса корона (три године), финансирао је здравствене услуге и за неосигуране грађане у јавним здравственим установама, за шта је издвојено више од 150 милиона КМ. Укидањем ванредне ситуације, Фонд је позвао грађане, који немају здравствено осигурање, да у надлежним пословницама регулишу свој статус. Позвали су и послодавце да поштују закон и уплаћују доприносе за здравствено осигурање, како би осигураници који су пријављени на осигурање, могли несметано да користе своја права.
 
Укидањем ванредне ситуације, велики број грађана се нашао у проблему, јер су све медицинске услуге морали сами плаћати, те је Влада РС донијела одлуку према којој је од ресорног министарства и Фонда здравственог осигурања РС затражено да, у прелазном периоду од 60 дана, грађанима који немају здравствено осигурање, буде омогућено ово право. Из Фонда су за „Семберске новине“ нагласили да ће Фонд здравственог  поступити по овој одлуци.
-Према овој одлуци, сви грађани ће до  31. јула бити здравствено осигурани, док су послодавци дужни да до тада измире обавезе настале по основу неуплаћених доприноса за здравствено осигурање. Такође, грађани који се још нису пријавили на здравствено осигурање у овом периоду треба да то учине. Ова одлука не значи да послодавци не треба да измирују своје обавезе, нити да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања. Сада је потребно да послодавци схвате да им се излази у сусрет и да искористе овај прелазни период да измире законске обавезе како не би испаштали радници и њихове породице. Дакле, послодавцима је поново дат рок од два мјесеца како би измирили своје законске обавезе, што је након три године, колико смо финансирали здравствену заштиту за све грађане довољно времена. Након тога, Фонд наставља да финансира здравствену заштиту за грађане који су на здравствено осигурање пријављени на један од законом предвиђених основа и за које се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање. Иначе, Законом о обавезном здравственом осигурању РС и Законом о доприносима јасно је дефинисано ко коју категорију грађана пријављује на осигурање и ко је дужан да плаћа доприносе (раднике пријављује и за њих доприносе плаћа послодавац, за пензионере Фонд ПИО и др.).
 
Тако да је рок од 60 дана период који послодавци треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза када су у питању доприноси за здравствено осигурање. Напомињемо да Фонд, када се уплате доприноси ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час. Важно је и да осигураници знају да када се уплате доприноси, Фонд ,,пушта" осигурање на период од два мјесеца. Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање. Напомињемо да је Фонд у протекле три године због ванредне ситуације финансирао здравствену заштиту и за неосигуране грађане, али смо константно позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације. Константно смо указивали да то што финансирамо здравствену заштиту и за неосигуране грађане не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе и да плаћају доприносе. Међутим, евидентно је да је и међу послодавцима дошло до ,,опуштања'' и да многи нису редовно плаћали доприносе, због чега је велики број радника, по окончању ванредне ситуације, остао без здравственог осигурања. Такође, ни поједини грађани нису водили рачуна о статусу свог осигурања или о статусу осигурања дјеце, због чега нису могли да остварују права по окончању ванредне ситуације док нису регулисали осигурање. Због тога, још једном позивамо и послодавце и грађане да регулишу своје обавезе и статус осигурања, како по окончању и овог прелазног периода не би поново остали без осигурања. Подсјећамо, према Закону о обавезном здравственом осигурању услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака.
 
На питање, да ли ће рефундирати трошкови за услуге које је лице користило у вријеме када није било осигурано, речено нам је да се средства не могу рефундирати. Из Фонда су поновили апел послодавцима да измирују своје обавезе, а осигуранике обавјештавају да у случају да не могу да остварују своја права због неуплаћених доприноса, адреса за рјешавање проблема није Фонд, већ послодавац, односно обвезник доприноса који је дужан да редовно плаћа доприносе. Радници имају могућност да пријаве послодавца код надлежних контролних органа  у случају кршења закона, јер је и раднику у интересу да послодавац плаћа законске обавезе.

Семберија инфо