Борба са поплавама и клизиштима у Србији, поједини путеви у прекиду :: Semberija INFO ::

 

Борба са поплавама и клизиштима у Србији, поједини путеви у прекиду


Фото: Танјуг/ЈКП Шумадија
Ванредна ситуација проглашена је у 51 граду и општини.
 
Евакуисано је више од 200 људи.

Оштећени су путеви, вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне, а најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије.

Најкритичније је у Јагодини, Трстенику, Брусу, Косјерићу и Сокобањи, гдје је дошло до изливања ријека. Вода је однијела мост на Ибарској магистрали у Адранима код Краљева, тако да је саобраћај на том дијелу магистрале у прекиду.

У прекиду је и саобраћај на путу Дебели Луг - Јасиково, због изливања Црне реке. Поплавни талас креће се ка Куршумлији, Прокупљу и Дољевцу.

Западна Морава у Краљеву стагнира, бројна клизишта и одрони

Према подацима РХМЗ-а, Западна Морава у Краљеву већ три сата стагнира, а преливање из корита може да изазове обимнија киша у чачанском крају.

Вода коју су јуче донијели бујични потоци и ријека Мусача се споро повлачи јер су канали пуни воде, а земља натопљена.

Обимне падавине протеклих дана покренуле су у краљевачкој општини и клизишта, највећа пријетња је клизање брда у Ушћу на магистралном путу Студеница–Ивањица. Земља се обрушава и у Стубалској реци, Чукојевцу и Богутовцу, али за сада не пријете обимнијим одроном.

Ибар је у стагнацији и на нивоу редовне одбране од поплава, али је због ријеке Јошанице у Новом Пазару, на тој ријеци уведено ванредно стање и двадесетчетворочасовно дежурство.
 
(РТС)