На сјеверу Косова мирно, ноћ протекла без инцидената :: Semberija INFO ::

 

На сјеверу Косова мирно, ноћ протекла без инцидената


На сјеверу Косова ситуација је мирна, саопштила је косовска полиција, а преноси Радио Слободна Еуропа (РСЕ).

Ветон Елшани из косовске полиције рекао је РСЕ да је ситуација на сјеверу Косова стабилна и да полицијски службеници и даље остају у близини зграда општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток. Такођер је додао да током ноћи није било инцидената.

Како наводи РСЕ, у споменутим општинама живи већинско српско становништво које је 26. јуна покушало спријечити улазак новоизабраних градоначелника у канцеларије. Српско становништво на Косову бојкотовало је локалне изборе 23. априла те сада не прихвата градоначелнике изабране из редова албанске заједнице.

Градоначелници су положили заклетву 26. јуна, а дан касније уз асистенцију полиције Косова ушли су у оштинске зграде у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку што је изазвало незадовољство код локалног српског становништва те је у једном тренутку дошло до сукоба с полицијом.

Власти на Косову браниле су своју одлуку да се новим градоначелницима на сјеверу омогући улазак у њихове канцеларије, међутим, како наводи Радио Слободна Европа, међународни фактор је то описао као "присилни улазак", осуђујући потезе Приштине.

Сједињене Америчке Државе затражиле су од Владе Косова да се суздржи од "других акција које би могле повећати тензије и промовисати насиље", а амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је да ће ове акције имати посљедице у билатералним односима САД-а и Косова.

Акције Косова осудила је и Европска унија, док је НАТО од обје стране тражио да спорове рјешавају дијалогом.

Србија је подигла борбену спремност својих снага на највиши ниво након немира на сјеверу Косова. Српска листа, највећа странка косовских Срба, затражила је од Београда да прекине дијалог с Приштином у којем посредује Брисел, наводи РСЕ.


ФЕНА / БХРТ