Потписана три уговора између БиХ и ЕБРД-а вриједности 43,8 милиона еура :: Semberija INFO ::

 

Потписана три уговора између БиХ и ЕБРД-а вриједности 43,8 милиона еура


Фото - Фена

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине и министар финансија и трезора Зоран Тегелтија и директорица Уреда Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Мануела Несл потписали су данас у Сарајеву три споразум о гранту Европске уније, укупне вриједности 43,8 милиона еура.

Потписивањем ових уговора бит ће осигурана бесповратна средства из фондова ЕУ како би се пружила финансијска подршка за радове на дионицама аутопута и то: петља Руданка - тунел Путниково брдо и тунел Путниково брдо - петља Медаково.

Поред тога, потписан је и уговор о гранту којим ЕУ пружа финансијску подршку за пројект водоснабдијевања у Високом.

Церемонији потписивања присуствовао је и специјални представник Европске уније за БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Затлер.

Тегелтија је рекао да се ради о три уговора за два пројекта с обзиром на то да Коридор 5-це сматра јединственим пројектом, без обзира што га имплементирају два предузећа, што су носиоци кредитних средстава два ентитета, јер ће само комплетна иградња коридора дати прави ефекат цијелог пројекта.

"Данас смо потписали уговор вриједан 42,8 милиона еура грант средстава за изградњу двије дионице Коридора 5-це, једне у Републици Српској и једне у Федерацији БиХ. Грант средства прате кредитни уговор који је БиХ потписала са ЕБРД-ом. Укупна вриједност кредитних средстава је 210 милиона еура, ова 42,8 милиона еура су подијељена на 30,8 милиона за дионицу у Републици Српској и 12 милиона за дионицу у Федерацији БиХ", рекао је Тегелтија.

Појаснио је да су износи везани за износе кредитних средстава, напомињући да је за Републику Српску одобрено 150 милиона еура кредита, а за Федерацију БиХ 60 милиона.

Нагласио је да су и један и други пројекат у току, те да у посљедњих годину, двије овај пројекат изгледа много боље него када се почело радити на томе.

"Много је дионица које су у овом тренутку у фази изградње Коридора 5-це. Надам се да ће ова грант средства само убрзати завршетак радова на овим дионица. Коридор 5-це је сасвим сигурно најважнији инфраструктурни пројекат у БиХ", рекао је Тегелтија.

Нагласио је да су и пројекти који се реализују у локалним заједницама једнако важни, ако не и важнији од великих инфраструктурних пројеката јер постоје директни корисници имплементације ових средстава.

Говорећи о пројекту у Високом, рекао је да ће 4,5 милион еура колико је обезбјеђено за Високо пратити грант од милион еура, а ријешиће проблем водоснабдијевања око 4.000 становника Високог.

Говорећи о Коридору 5-це рекао је да постоји још дионица за које нису завршене тендерске процедуре, нису избрани извођачи. Додао је да су почели са десет посто грант средстава, па их је ЕУ повећала на 15, сада већ на 20, а посљедња одобрена грант средства крећу се и до 40 посто.

"То је огромна помоћ за БиХ поготово што се налазимо у фази имплементације најтежих дионица Коридора 5-це да уопште не говоримо о тунелу који тек треба да се гради јужно од Коњица", додао је Тегелтија.

Јохан Затлер је рекао да је Коридор 5-це најважнији у БиХ, можда чак и у и у историји БиХ. Нагласио је да су задовољни убрзање динамике реализације пројекта јер се сада ради на много дужим дионицама него раније, као и због повећања гранта који се даје уз кредитна средства.

Он је подсјетио да је раније речено је да ће изградња бити завршена 2028. године.

"Морате имати на уму да нам предстоји изградња тунела Прењ који је девети најдужи тунел у Европи, дуг 11 километара, а остатак пројекта биће завршен 2027 или 2028. године", рекао је он.

Истакао је да подржавају регионални развој, у овом случају ради се о водоснабдијевању у седам насеља код Високог.

Истакао је да је ЕУ ту и да ће остати ту, за помоћ, подршку и смјернице.

"Врло је важно да сљедећи извјештај Европске комисије који ће бити први након додјељивања кандидатског статуса, буде позитиван, а тицаће се, између осталог, усвајања нових закона који се односе на правосуђе, судове, сукоб интереса и остала економска питања која су врло важна за земљу", рекао је Затлер.

Мануела Несл нагласила је да ће захваљујући грантовима бити омогућено убрзање имплементације пројеката.

"Захваљујем се и билатералним донаторима који осигуравају т средства. Ово је врло важно и за предстојеће пројекте. БиХ се пријавила за пројекте укупне вриједности 100 милиона еура за Коридор 5-це и то су средства која су потребна за његову изградњу", рекла је Несл.


​Агенције / БХРТ