Данас се навршава 37 година од трагедије у Чернобиљу :: Semberija INFO ::

 

Данас се навршава 37 година од трагедије у Чернобиљу


 Амбасада Украјине у Србији саопштила је да се данас навршава 37 година од трагедије у Чернобиљу.

Амбасада подсјећа да је на данашњи дан 1986. године експлодирао четврти реактор у нуклеарној електрани Чернобиљ, док су се са разликом од двије секунде, догодиле двије експлозије на четвртом реактору Чорнобиљске електране.

Активну ерупцију радиоактивних материја из уништеног чернобиљског реактора било је могуће зауставити тек крајем маја 1986. мобилизацијом значајних ресурса и, нажалост, по цијени масовног излагања хиљада ликвидатора. 

Око 600.000 људи претрпјело је радиоактивну штету, створена је зона искључења од 30 километара око нуклеарне електране Чернобиљ, из које је евакуисано више од 200.000 људи.

Подсједа се да је несрећа у Чернобиљу изазвала једну од највећих еколошких и друштвених катастрофа 20. вијека, доводећи до контаминације више од 200.000 квадратних метара радиоактивним материјама, од чега приближно 70 посто на територији Украјине, Бјелорусије, Русије. 

"Око пет милиона људи је погођено катастрофом у Чернобиљу. Укупно су у Украјини радиоактивно контаминирана 2293 насеља, у којима је крајем осамдесетих година прошлог вијека живјело више од 2,6 милиона људи. Као резултат ове катастрофе, више од пет милиона хектара плодног земљишта је повучено из пољопривредне употребе. Данас се обиљежава дан сјећања на највећу катастрофу коју је проузроковао човјек и одавање почасти херојству особља, ватрогасаца, војних лица, грађевинских радника, научника и љекара у Чернобиљској електрани који су учествовали у ликвидацији посљедица несреће", наведено је у саопштењу.

Такође се подсјећа да је Генерална скупштина УН  у децембру 2016. прогласила 26. април Међународним даном сјећања на Чернобиљску катастрофу.

"На данашњи дан одајемо почаст онима који су учествовали у превазилажењу чернобилске несреће. Вечно поштовање херојима који су по цену свог здравља и живота спасили будућност милиона људи! Почетком 90-их година прошлог века Украјина је имала трећи по величини арсенал нуклеарног наоружања, којег се добровољно одрекла зарад боље будућности човечанства и узимајући у обзир безбедносне гаранције, укључујући суседну државу Руску Федерацију. Руска Федерација се одрекла ових гаранција.

Међутим, ни данас се човечанство није ослободило нуклеарних претњи. Уцене Русије без преседана се настављају, као и претње употребом нуклеарног оружја у рату, што је резултат напада на Украјину руских шовиниста који су на власти", истакнуто је у соапштењу.

Освајачи држе под контролом највећу украјинску нуклеарку Запорожје, настављајући да крше безбедносне прописе, држећи војну опрему и војно особље на својој територији. Претећи целом свету да се може десити нови Чернобиљ, наведено је у саопштењу амбасаде.

(Танјуг)