ДАКИЋ: ЗА ПУТНУ ИНФРАСТРУКТУРУ СРПСКЕ ВИШЕ ОД 160 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

ДАКИЋ: ЗА ПУТНУ ИНФРАСТРУКТУРУ СРПСКЕ ВИШЕ ОД 160 МИЛИОНА КМ


БАЊАЛУКА, 26. АПРИЛА  – Планом рада предузећа “Путеви Републике Српске”, који је протекле седмице усвојила Влада Српске, планирано је 160.744.000 КМ за реконструкцију и одржавање путне мреже, те нове инфраструктурне пројекте у овој години, изјавио је Срни вршилац дужности директора овог предузећа Милан Дакић.


Дакић је истакао да је у том плану за редовно одржавање путне инфраструктуре, према до сада потписаним уговорима, предвиђено 67 милиона КМ.

“Ми стављамо одржавање путне инфраструктуре на прво мјесто јер је то нешто што је нама основа свега и када је ријеч о зимској служби, а и прољећни радови поправке одређених клизишта”, рекао је Дакић.

Он је истакао да Република Српска располаже са више од 4.200 километара путне инфраструктуре коју одржавају “Путеви”.

“Од тога 2.700 километара су магистрални путеви, а остатак регионални. Одржавамо и велики дио локалних путева јер неке локалне заједнице нису у могућности да издвоје средстава”, рекао је Дакић.

Говорећи о новим пројектима, Дакић је истакао да је највећи акценат стављен на радове на дионици Фоча-Шћепан Поље, за шта су планирана 72 милиона КМ.

“У овој години обратили смо пажњу да око 47 одсто инвестиција од слободних средстава буде за ту дионицу”, рекао је Дакић и додао да се на подручју Херцеговине реализује пет капиталних пројеката.

Он је рекао да је један од капиталних пројеката у овој години и градња моста у бањалучком насељу Чесма.

Дакић је навео да ће приоритет бити и санација клизишта на више локација, а да ће након тога “Путеви” почети са радом на пројектима изградње кружних токова у градовима у Српској.

Он је прецизирао да је планирано да у Бањалуци буду изграђена два кружна тока, у насељима Лауш и Борик.

Дакић је рекао да је у овој години значајан и пројекат рехабилитације путног правца Шипово-Купрес у дужини око 30 километара.

“Имамо и рехабилитацију путног правца Модрича-Бијељина. Тај путни правац нам је оптерећен протекле године порастом превоза угља и других материјала. Свједоци смо да су на потезу Санског Моста и Бањалуке отворена три нова рудника. Све те количине угља иду за Србију”, рекао је Дакић.

Он је рекао да се у Републици Српској граде нови ауто-путеви, додајући да прилазне путеве тим ауто-путевима одржавају “Путеви Српске”.

Дакић је истакао да је Влада Српске усвојила и дугорочни план рада “Путева” до 2025. године, додајући да је за тај период планирано издвајање 570 милиона КМ за бројне пројекте путне инфраструктуре Републике Српске.

​ДЕМОС