За туристичке ваучере спремно све осим пара :: Semberija INFO ::

 

За туристичке ваучере спремно све осим пара


Законски услови да грађани Српске и ове године уживају на некој од домаћих дестинацијама уз кориштење туристичких ваучера постоје, али још није обезбијеђен новац којим би био финансиран овај пројекат, који је у протекла два циклуса наишао на масовну подршку и грађана и туристичких радника.

Средства за ове намјене, наиме, нису планирана у овогодишњем буџету Министарства трговине и туризма Републике Српске, нити је познато хоће ли она у наредном периоду бити обезбијеђена.

Из ресорног министарства подсјећају да је Народна скупштина Републике Српске у фебруару усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму, којим се прописује поступак додјеле туристичких ваучера у Републици Српској, чиме се, истичу, обезбјеђује правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди и грађанима Републике Српске, а који су у претходном периоду реализовани као мјера Компензационог фонда.

Како додају, ступањем на снагу овог закона стекли су се законски услови да средства за ове намјене буду планирана буџетом Министарства трговине и туризма Републике Српске, те сам пројекат и саставни дио годишњих планова рада овог министарства.
"Узимајући у обзир да је буџет усвојен крајем године, а да је наведени закон усвојен и ступио на снагу тек у овој години, средства за ове намјене нису планирана у овогодишњем буџету Министарства трговине и туризма, а још не располажемо информацијом да ли ће кроз ребаланс буџета или на неки други начин бити обезбијеђена средства за реализацију овог пројекта у овој години", речено је за "Независне новине" из ресорног министарства.

Драгана Шобот, секретар Удружења туризма и угоститељства у Привредној комори Републике Српске, сматра да је ријеч о пројекту који би се требао наставити те да је потребно радити на промоцији да се у то укључи максималан број субјеката.
"То је изузетан пројекат који је утицао на све нас као грађане да схватимо шта ми то имамо од туристичких потенцијала у Српској, колико има мјеста и љепота које можемо обићи када смо на годишњем одмору, а да не морамо ићи изван Републике Српске, тако да наставак пројекта може само донијети добре ефекте нашој туристичкој привреди", рекла је Шоботова за "Независне новине".

Драган Тешић, портпарол Туристичке организације Бијељина, каже да су у протеклим годинама тек поједини објекти у Бијељини учествовали у овом пројекту, али ипак сматра да би пројекат требало наставити, јер је корист од тога вишеструка.
"Од тога су имали користи грађани Бијељине који су те ваучере користили на другим дестинацијама у Републици Српској. У сваком случају, наставак тог пројекта би помогао туризам Српске, али би значио и грађанима. Осим тога, новац грађана Републике Српске би остајао у РС", нагласио је Тешић.

Из Министарства, међутим, наглашавају да се донесеним законским рјешењем туристички ваучери прописују као могућа, а не обавезна мјера Владе Републике Српске за субвенционисање туристичке привреде у Српској.
Подсјећају да је током два циклуса трајања пројекта, односно од 15. јуна 2020. године до 30. јуна 2021. године и од 1. јула 2022. године до 30. октобра 2022. године, грађанима Републике Српске издато укупно 65.857 туристичких ваучера.


​Независне новине