На два точка кроз 15 градова: Бициклисти кренули ка Бањалуци :: Semberija INFO ::

 

На два точка кроз 15 градова: Бициклисти кренули ка Бањалуци


Из Београда данас је стартовала традиционална бициклистичка трка Београд-Бањалука у којој ће бициклисти из 30 земаља проћи трасом дугом око 600 километара кроз 15 градова у Србији и Републици Српској.


Трка је стартовала са Трга Републике из Београда у 12 часова, а велико финале очекује се у суботу, 22. априла, у Бањалуци око 15 часова. Трка се вози од Београда, а пролази кроз Бијељину, Власеницу, Добој, Нови Град, Приједор, па све до Бањалуке.

Након старта бициклисти пролазе кроз Обреновац, потом кроз Шабац, затим преко граничног прелаза Бадовинци, који ће бити отворен и бициклисти ће проћи без заустављања, док ће велико финале прве етапе бити у Бијељини, гдје ће бициклисти возити три круга.

Трка сутра улази у другу етапу од Бијељине преко Зворника, гдје је први пролазни циљ те етапе, преко Папраће, а циљ је у Власеници.

Након тога, у петак, 21. априла, трка се сели у Добој, гдје је старт треће етапе, а бициклисти возе од Добоја преко Бањалуке, Прњавора, Туњице, Омарске. Завршетак треће етапе је у Приједору, гдје ће возити два круга.

Посљедњег дана, у суботу, 22. априла, бициклисти стартују у Новом Граду, па пролазе кроз Костајницу, Козарску Дубицу, Градишку, Лакташе, а велико финале се очекује у Бањалуци око 15 часова.

Трка се вози у четири етапе од данас до суботе, 22. априла, уз учешће више од 170 бициклиста из преко 30 земаља, што је према правилима Међународне бициклистичке уније.

Бициклистичка трка “Београд-Бањалука” већ низ година је у календару Свјетске бициклистичке уније и представља један од највећих спортских догађаја који заједнички организују Србија и Република Српска.

Одржавање овог догађаја подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Министарство омладине и спорта Србије и Представништво Српске у Србији.

Владе Републике Српске и Србије прогласиле ову трку од највеће важности за паралелне специјалне везе Српске и Србије из области спорта.


Глас Српске