ВЛАДЕ ДИВАЦ У КУЋИ СЛАВНИХ: ПОКЛОНЕ НЕ ПРИМАМ, САМО ЗЛАТО СА МУНДОБАСКЕТА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДЕ ДИВАЦ У КУЋИ СЛАВНИХ: ПОКЛОНЕ НЕ ПРИМАМ, САМО ЗЛАТО СА МУНДОБАСКЕТА


Foto: Tanjug/AP Jessica Hill
Легендарни кошаркаш Владе Дивац постао је члан Куће славних у Спрингфилду, укупно четврти из Србије
Владе Дивац ушао је међу бесмртне.

Легендарни српски кошаркаш, некада успешни репрезентативац, сада генерални менаџер Сакраменто Кингса, званично је постао члан Куће славних у Спрингфилду као члан генерације 2019.

"Драго ми је због мене и моје породице, мојих саиграча, тренера, навијача, свих који су ме подржавали током свих ових година", рекао је Дивац уочи церемоније.

"Када сам почињао да играм кошарку никада се нисам надао да ће ово бити врхунац, али ми је драго да се то десило. Ушао сам у одабрано друштво", пренео је "Спортски журнал" речи Владе Дивца.

Он је тако постао тек други српски кошаркаш који је примљен у Кућу славних после Дражена Далипагића.
Популарни Праја изабран је 2004. године, а уз њих у Нејсмитовој Кући славних у Спрингфилду су и професор Александар Николић и Бора Станковић, због доприноса развоју кошаркашке игре.

Foto: Tanjug/AP Jessica Hill

Владе Дивац је имао веома успешну клупску и репрезентативну каријеру.

Био је међу првим Европљанима који је заиграо у НБА лиги. Он је у Лос Анђелес Лејкерсе стигао 1989. године, а за 16 сезона у најјачој лиги света играо је за Лејкерсе, Шарлот и Сакраменто.

Каријеру у НБА лиги је завршио са више од 13.000 постигнутих поена, 3.000 асистенција и 1.500 блокада.
Са репрезентацијом Југославије освојио је златне медаље на два светска првенства и три европска шампионата, као и две сребрне медаље на Олимпијским играма. Има још две европске бронзе и једну са Мундобаскета 1986.
"У репрезентацији сам био од 1985. до 2002. године. То је период од 17 година, са прекидима због санкција, када нам нису дозволили да играмо. Са сваког такмичења сам се враћао са медаљом. Најемотивнија је сигурна златна са Европског првенства у Атини 1995. Из много разлога. Што се клупских тиче, то је прва титула са Партизаном 1987. године", навео је Дивац.

Није крио да би желео да добије посебан поклон након великог признања уласком у Кућу славних у Спрингфилду.
Пожелео је да то буде златна медаља Србије на Светском првенству, које се тренутно одржава у Кини.
"Малопре сам се чуо са Богданом Богдановићем и Немањом Бјелицом. Честитали су ми улазак у Кућу славних. Рекао сам им поклоне не примам. Само злато. Момци, донесите ми златну медаљу!"
Уз Дивца у Кућу славних у генерацији 2019. примљени су и Пол Вестфал, Ал Етлс, Сидни Монкриф, Боби Џонс, Чак Купер, Бил Фич, Џек Сикма и Тереза Ведерспун и тимови Тенесија из периода 1957. до 1959. године.
 
(мондо)