Ово је град у Европи у ком се све дели на две земље :: Semberija INFO ::

 

Ово је град у Европи у ком се све дели на две земље


Иако звучи невероватно, у Европи постоји град који се налази у две државе истовремено, а у ком је линијом све раздвојено на пола – од кафића, продавница, улица све до кућа и станова па чак и имена града.
 
Реч је о граду Барл, који је подељен на Барл-Насау што припада Белгији и Барл Хертог који припада Холандији. Наиме, град лежи на холандском делу територије, али поседује велики број белгијских ексклава – делова територије земље који су потпуно окружени територијом друге државе.
 
Ипак, чак се и унутар белгијских ексклава, налазе холандске ексклаве, и ту настаје тотална конфузија. Град има две цркве, две линије аутобуса, две врсте поштанских сандучића, па чак и две врсте пива – белгијско и холандско.
 
С обзиром да линије деле чак и станове, у истом стану можете живети у две државе истовремено, прелазити из једне у другу у секунди, или стајати у обема истог момента. Ипак, ово има и своје мане – становници који живе у подељеним кућама, морају плаћати порез у обе државе. Али, како наводе становници, у Белгији је то повољније.
 
Због чега је град подељен? Пре 800 година, два мушкарца одредила су границе како би поделили своју земљу, а годинама касније, линије које су делиле земљиште постале су границе држава. Оно што је интересантно када је реч о овом месту, јесте то што становници обе државе свакодневно функционишу заједно, преноси Данас.

 Овај градић предстаља и пример да границе не морају бити високе зидине, бодљикаве жице и ровови које чувају наоружани војници. Границе могу бити и нацртане линије, које не раздвајају различите културе, законе и порезе.


Политика