Амерички ловац оборио неидентификовани летећи објекат изнад Канаде :: Semberija INFO ::

 

Амерички ловац оборио неидентификовани летећи објекат изнад Канаде


Амерички борбени авион Ф-22 оборио је неидентификовани објекат изнад Канаде, а канадска министарка одбране Анита Ананд одбила је да спекулише о поријеклу предмета, за који је рекла да је био цилиндричног облика и био ризик за цивилни ваздушни саобраћај.

Ананд га није конкретно назвала балоном, иако је сличног изгледа, али је саопштила да је мањи од кинеског балона обореног код обале Јужне Каролине у САД прије недјељу дана, преноси Ројтерс.

- На висини од 12.200 метара, објекат је представљао ризик за цивилни ваздушни саобраћај и оборен је у суботу у 03.41 часова. Нема разлога да се вјерује да је утицај објекта на канадској територији од било каквог јавног значаја - рекла је Ананд на конференцији за новнаре.

Заједничка ваздушна команда САД и Канаде (НОРАД) оборила је у суботу неидентификовани објекат у канадском ваздушном простору, саопштио је синоћ премијер Канаде Џастин Трудо, уз напомену да ће канадске снаге реконструисати и анализирати олупину.

Пентагон је прецизирао да је НОРАД открио објекат изнад Аљаске касно у петак. Амерички борбени авион из заједничке базе Елмендорф-Ричардсон, Аљаска, према саопштењу, пратио је објекат док је прелазио у канадски ваздушни простор, гдје су се придружили канадски авиони ЦФ-18 и ЦП-140.

- Амерички Ф-22 оборио је објекат на канадској територији, користећи пројектил АИМ 9X након блиске координације између америчких и канадских власти - изјавио је портпарол Пентагона.

Амерички предсједник Џозеф Бајден овластио је америчку војску да сарађује са Канадом на оборењу летјелице након разговора између Бајдена и Трудоа, саопштио је Пентагон.

Бијела кућа је саопштила да су се Бајден и Трудо сагласни да наставе блиску координацију како би "одбранили наш ваздушни простор".

Америчке власти јуче су привремно затвориле ваздушни простор изнад Монтане за цивилни саобраћај, а НОРАД је послао синоћ борбене авионе у извиђање, али они "нису идентификовали ниједан летећи објекат који би се подударао са показатељима радара.

Дан раније, Бајден је наредио још једно обарање неидентификованог летећег објекта на Аљасци.

Пентагон је у петак саопштио само неколико детаља, попут тога да је објекат величине малог аутомобила, да је летио на 12.200 метара, да није могао да маневрише и да изгледа као да је без посаде.

- У овом тренутку немамо више детаља о објекту, укључујући његове могућности, намену или порекло - саопштила је сјеверна команда у суботу.

Седам дана раније, 4. фебруара, амерички борбени авион Ф-22 оборио је, како је америчка влада назвала, кинески шпијунски балон код обале Јужне Каролине, након његовог једнонедјељног путовања преко САД и дијелова Канаде.

Пекинг тврди да је то била цивилна метеоролошки летјелица коју је вјетар скренуо са курса.


Танјуг / Глас Српске