Бискупија пред банкротом због тужби за сексуално злостављање дјеце :: Semberija INFO ::

 

Бискупија пред банкротом због тужби за сексуално злостављање дјеце


- Римокатоличка бискупија Сан Дијега саопштила је да ће можда у наредним мјесецима прогласити банкрот због "шокантних" правних трошкова везаних за око 400 тужби покренутих против ње због наводног сексуалног злостављања дјеце.

Бискуп Роберт Мекелрој је изјавио да је број случајева почео да нагло расте након што је држава Калифорнија одбацила ограничења везане за тужбе поводом сексуалног злостављања дјеце, преноси АП.

Према закону усвојеном 2019. године, наводне жртве сексуланог злостављања дјеце су почев од 2020. године имале три године да туже злостављаче без обзира на то колико је година прошло од наводног злостављања.  Тај рок је истекао крајем 2022. године, преноси Сан Дијего Унион Трибјун. Директор за односе са јавношћу бискупије Сан Дијега Кевин Екери је рекао да је највећи број тужби везан за период од пре 50 до 70 година, а најранија тужба је везана за догађаје из 1945. године, преноси АП.

Екери тврди да оптужница није подигнута ни против једног свештеника који сада служи у бискупији.  Према његовим процјенама, бискупија Сан Дијега ће морати да исплати 550 милиона долара жртвама злостављања.

(Независне)