Француска на ногама: Неће касније да иду у пензију :: Semberija INFO ::

 

Француска на ногама: Неће касније да иду у пензију


- Француски синдикати организовали су велики штрајк против планова предсједника Емануела Макрона у вези са помјерањем старосне границе за одлазак у пензију. У новом приједлогу закона, који ће проћи кроз Парламент, писаће да запослени иду у пензију са 64 године, умјесто 62, колико је сада граница, пренио је ББЦ.

Према приједлогу који је представила раније овог мјесеца премијерка Елизабет Борн, од 2027. године људи ће морати да имају и 43 године радног стажа да би добили пуну пензију, умјесто досадашње 42 године.

Неколико десетина хиљада људи изашло је на улице Париза у склопу протеста који синдикати и демонстранти називају "црни четвртак". Такође, људи су се окупили и у осталим градовима широм Француске, а на протестима је присуствовао и велики број полицајаца.

Штрајковао је и велики број наставника, а обуставе рада, осим школа, пореметиле су и транспорт и здравствене услуге. Такође , радници у електранама су смањили снабдијевање струјом током протеста.

Већина возова није саобраћала, услуге метроа у Паризу су у великој мјери биле"поремећене", а и многи летови су отказани, пренио је британски "Гуардиан". У штрајку су били и возачи камиона, курири и достављачи, као и радници у рафинерији нафте, који су такође обуставили рад.

Акцији се придружило и особље у многим позориштима, музичким дворанама и банкама.

Недавна анкета показала је да француска јавност сматра да су промјене у пензионом систему неопходне, али не на онај начин како их је предложила Влада. Анкета коју је спровео "Ифоп" за један француски недјељник наводи да је 68 одсто испитаника непријатељски расположено према Владиним мјерама.

Синдикати су се поводом овог питања ујединили први пут послије 12 година. Синдикални лидери рекли су да је јуче био "први дан мобилизације" у њиховој борби за укидање пензионих планова и да ће тражити да се "неправедне и непотребне мјере одмах повуку".

Филип Мартинез, шеф синдиката ЦГТ, рекао је да се нада да ће "неколико милиона људи" штрајковати и демонстрирати.

"Ово је први дан. А када то кажемо, мислимо да ће бити и других, свуда гдје је то могуће", рекао је Мартинез за француске медије.

Штрајкови и протести широм земље велики су тест за Макрона, који каже да је његов план пензионе реформе, за који истраживања јавног мњења показују да је изузетно непопуларан, од виталног значаја да се осигура одрживост система.

Макрон сматра ову реформу једном од кључних за свој мандат и обећао је да ће је спровести још у својој изборној кампањи, а као главни разлог за то је навео неопходност мјера како би се земља"спасила од дефицита".

Ранији покушај спровођења реформе Макрон је имао 2020. године, али је одустао након недјељу дана штрајкова.

Француска влада, која је изгубила већину на општим изборима у јуну прошле године, упркос великим штрајковима, инсистира на томе да неће одустати од својих замисли и тражи од радника да не паралишу функционисање државе.
Рачунаће се на конзервативну Републиканску партију да"прогура" ове мјере, а као резерву Влада је рекла да могу искористити уставну мјеру познату као "49:3", како би закон био усвојен без парламентарне дебате или гласања. (B92 , РТС)

(Независне)