Америка тражи замену за Ф-35 :: Semberija INFO ::

 

Америка тражи замену за Ф-35


Фото - АП
Америчко ратно ваздухопловство желело је јефтин и једноставан авион који ће заменити више од хиљаду летелица типа Ф-16. Уместо тога, УСАФ је добио прескуп, компликован и непоуздан авион који није испунио ни један од циљева које је требало да испуни.

Реч је о авиону Ф-35. Летелица која је требала је да реши проблеме застареле флоте постала је и сама проблем. Због тога у Пентагону размишљају да наруче нови тип авиона који ће наследити Ф-35. Могу се чути чак и предлози о новим поруџбинама Ф-16, чији последњи примерак су америчке ваздушне снаге примиле 2001. године. Та идеја је ипак одбачена јер Ф-16 више нема простора за уградњу нове опреме. Та летелица је стигла до краја развоја.

Са ценом од 100 милиона долара, Ф-35 је прескуп авион чак и за америчке стандарде. Иако је требало да буде лаки ловац, летелица сада тежи 25 тона. Проблеми постоје и са електроником која је тешка за одржавање и непоуздана.

 – Тај авион је наша најбоља машина. То је „ферари”, а са њим не идете на посао. Возите га само недељом. У том смислу, Ф-35 је превише скуп и посебан да би га користили сваког дана, објаснио је својевремено  генерал америчког ратног ваздухопловства Чарлс Браун.

Када је програм развоја Ф-35 покренут 1990. године, планирана је набавка до 1800 авиона  који су требали да замене летелице типа Ф-16 и А-10, у саставу ратног ваздухопловства, морнарице и маринаца. Управо због тога је и настао проблем. Ваздухопловство, морнарица и маринци имају потпуно различите поребе, а „Локид” је пробао да на све одговори једним авионом. Модел за ваздухопловство има мала крила, морнаричка верзија због полетања уз помоћ катапулта са носача авиона, има велика крила, а летелица за маринце може да полеће и слеће вертикално.

Америчко ратно ваздухопловство данас користи само 250 авиона типа Ф-35. Незванично је најављена обустава даљих поруџбина. Исто се догодило и са Ф-22 чија производња је престала после само 195 летелица тог типа. Рачуница је једноставна. Боље да више милијарди долара које би биле потрошене на набавку Ф-35, буду искориштене за неки нови и успешнији авион.

Ако се то догоди, то ће бити озбиљан губитак за „Локид” која производи Ф-35. Та компанија је један од водећих сарадника америчког министарства одбране. У свету авијације позната је по великом скандалу са авионом типа Ф-104 „старфајтер”. Током шездесетих и седамдесетих година, тај авион је имао више стотина несрећа, због чега је у Америци и Канади назван „летећи мртвачки сандук”. Највише несрећа је забележено у Немачкој која је Ф-104 увела у употребу иако је знала за проблеме везане за ту летелицу. Касније се испоставило да је „Локид” „утицао” на надлежне за избор и набавку новог НАТО ловца који је постао управо проблематични „старфајтер”.


​Политика