Свјетски дан Брајевог писма :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан Брајевог писма


Генерална скупштина Уједињених нација је 2018. године усвојила Резолуцију World Blind Union, потврдивши 4. јануар, дан рођења Луја Браја, као Свјетски дан Брајевог писма.

Ово је прилика за подизање свијести о значају претварања писане ријечи у тактилну форму у корист слијепих и слабовидих особа широм свијета.

Брајево писмо је изумио и усавршио Луј Брај (1809.-1852.) и то је једино писмо за слијепе особе. Ово писмо користе слијепе особе у цијелом свијету, а Европске академије наука и умјетности прогласиле су Брајево писмо највећим техничким достигнућем 19. вијека.

Слијепе особе, захваљујући читачима екрана и другим софтверским додацима, данас успјешно користе рачунаре, који им омогућавају приступ информацијама, комуникацију са свијетом на равноправној основи са другима.

Међутим, без обзира на технолошки напредак и све бенефите које је такав напредак донио слијепим особама, Брајево писмо остаје незамјењиво у свакодневном животу слијепих особа.

Користећи Брајево писмо, слијепе особе могу у својим домовима обиљежити кућанске апарате и тако их учинити приступачним за кориштење, а обиљежавати се могу и бројне друге ствари, прехрамбени артикли и предмети у свакодневној употреби.

Брајево писмо нема алтернативу ни када је у питању непосредан контакт са текстом, будући да је доказано да се само слушањем не добива потребни ниво информација и разумијевања.


​БХРТ