Бесконачност техничког мандата :: Semberija INFO ::

 

Бесконачност техничког мандата


САРАЈЕВО - Након именовања министара и њихових замјеника на нивоу БиХ, на дневни ред партнера у власти требало би да стигне информација о истеклим мандатима руководилаца у заједничким институцијама међу којима има и оних којима је “радна обавеза” истекла још 2020. године.

Агенција за државну службу БиХ надлежна је за расписивање и спровођење конкурса за мјеста секретара с посебним задатком, односно службеника, а не располажу информацијама о руководиоцима који се именују на основу других закона.

Посљедњи пресјек, према подацима Агенције за државну службу, показује да су појединим директорима и њиховим замјеницима, на готово 20 адреса на нивоу БиХ, мандати већ истекли. За неке позиције су, како је потврђено у тој институцији за “Глас”, расписани конкурси по ранијим закључцима Савјета министара, али процедура није доведена до краја. Према евиденцијама, у поступку је конкурс за избор директора Дирекције за европске интеграције јер је актуелном мандат истекао половином новембра 2020. године, а “трага” се и за секретаром с посебним задатком у Министарству за људска права и избјеглице - секретар с посебним задатком јер је актуелном на тој позицији мандат истекао у јануару 2021. Директорима Института за интелектуално власништво и Дирекције за економско планирање мандати су истекли у августу те године, а замјенику директора Агенције за унапређење страних инвестиција мандат мјесец касније.

С друге стране, постоји неколико институција гдје су истекли мандати, али за те позиције још нису расписани конкурси. На тим адресама, директорима су мандати истекли у периоду од јануара 2021. до августа 2022.

- Иако су мандати истекли, огласи нису расписани за позицију директора Института за мјеритељство, замјеника директора у Регулаторној агенцији за нуклеарну безбједност, директора Агенције за државну службу и Института за стандардизацију, те замјеника директора Института за интелектуално власништво, директора Агенције за осигурање - потврдили су у Агенцији за државну службу.

Осим тога, има институција гдје је готово цијело руководство у “техничком мандату”, што је случај у Регулаторној агенцији за нуклеарну безбједност и Управи БиХ за заштиту здравља биља.

Истеклим мандатима бавили су се и ревизори, упозоривши у најновијем извјештају да је настављена пракса обављања дужности и након истека мандата, у трајању од неколико мјесеци до неколико година, јер нису у свим случајевима правовремено покретале и окончавале процедуре избора.

- Осим случајева истеклих мандата руководилаца институција БиХ у ранијим годинама, истичемо да су мандати за више од 20 именованих особа истекли у 2021. години, а да у већини случајева нису именовани нови руководиоци - наведено је у ревизорском извјештају.

И они су евидентирали случајеве гдје нису покренуте конкурсне процедуре за руководеће кадрове иако су надлежни правовремено информисани да су директорима истекли мандати. Таква је ситуација, према наводима ревизије, за позиције директора Управе за индиректно опорезивање БиХ и Агенције за државну службу БиХ. Констатован је случај да Савјет министара БиХ није био информисан о истеку мандата функционера тако да процедура није могла бити ни покренута - директор Института за мјеритељство БиХ.

Агенти

Ревизори су упозорили и на то да функцију агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру обављају дуже вријеме вршиоци дужности, с тим да су изостале конкретне активности надлежних зарад именовања нових агената.

- Идентификовали смо и случајеве истеклих мандата управних и надзорних одбора, комисија и других тијела. У Надзорном одбору Института за нестала лица БиХ мандат је истекао 2010, а члановима Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ 2017. године - наведено у посљедњем извјештају.


Глас Српске