Крупа на Врбасу на листи најбољих туристичких села на свијету :: Semberija INFO ::

 

Крупа на Врбасу на листи најбољих туристичких села на свијету


Свјетска туристичка организација (UNWTO) је направила листу најбољих туристичка села на свијету. Листа садржи 52 рурална мјеста која треба посјетити у сљедећој години. Једно од њих је и Крупа на Врбасу које се налази код Бањалуке.

Ова листа одаје признање руралним дестинацијама које прихватају туризам као покретач развоја и нових могућности за радна мјеста и приходе, истовремено чувајући и промовишући вриједности и производе засноване на заједници.
Иницијатива такође одаје признање селима за њихову посвећеност иновацијама и одрживости у свим њеним аспектима – економским, друштвеним и еколошким с фокусом на развој туризма у складу са циљевима одрживог развоја.

У 2022. години признање су добила укупно 32 села из 18 земаља у пет свјетских регија.
У конкуренцији је било укупно 136 села из 57 држава чланица UNWTO-а свака држава чланица могла је номиновати највише три села за издање 2022. године. Од њих, 32 су проглашена за најбоља туристичка села од стране UNWTO .

Још 20 села ће ући у програм надоградње. Сва 52 села ће такође постати дио Свјетске мреже најбољих туристичких села UNWTO-а креиране 2021. године која од овог датума окупља 115 села са пет континената.
Мрежа пружа низ погодности укључујући обуку на лицу мјеста и онлајн, размјену добрих пракси и међународно препознавање и свијест о бренду.

На листи програма надоградње најљепших туристичких села нашло се село Крупа на Врбасу недалеко од Бањалуке.
Крупа на Врбасу се налази на 25 километра од Бањалуке. Смјештена је у долини Врбаса у Крупској котлини, на путу ка Јајцу или Мркоњић Граду, преноси портал Кликс.


РТРС (klix.ba)