Колико грађана има електронске књижице? :: Semberija INFO ::

 

Колико грађана има електронске књижице?


У свим здравственим установама у Републици Српској од првог јануара ове године престале су да важе старе здравствене књижице. Сви грађани који у наредном периоду буду користили здравствене услуге, морају да имају нове електронске. У Републици Српској до сада је електронску картицу преузело више од 840.000 осигураних лица.

Још прије двије године Фонд здравственог осигурања покренуо је процедуру израде нових електронских здравствених књижица. У здравственим установама заживјеле су тек са почетком 2022.године. Електронске књижице израђене су с циљем да пацијент буде лакше индентификован у Интегрисани здравствени информациони систем и да се на основу тога оствари приступ здравственом картону пацијента. Са примјеном нових књижица систем ће лакше и несметано моћи да функционише.

- У случају да здравсатвена књижица није готова пацијенту се даје једна потврда коју он користи у здравственим установама. Имамо доста питања и када је ријеч о промјени личних података, такође и они имају могућност за промјену картице - навела је Дарија Филиповић Остојић, портпаролка Фонда здравственог осигурања. У Републици Српској до сада је електронски књижицу преузело 84 одсто становништва. Грађани који је већ користе кажу да им је олакшала добијање здравствене установе. У потпуности је заживио Интегрисани здравствени систем. Имплементиран је у свим здравственим установа. Љекарима је омогућио увид у историју лијечења пацијента.

- Овај програм пружа могућности али захтијева и дораде да би био употребљив за здравствене раднике али и пацијентима на корист - навела је Милијана Мрђа, специјалиста породичне медицине у Дому здравља у Бањалуци. Интегрисаном здравственом систему. Ако нисте до сада замијенили стару књижицу и даље имате право да поднесете захтјев за добијање нове електронске.


РТРС