ХРВАТСКА У ШЕНГЕНУ: Појачане контроле на граници стварају велике гужве :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА У ШЕНГЕНУ: Појачане контроле на граници стварају велике гужве


Уласком Хрватске у такозвано шенгенско подручје створене су велике гужве на граничним прелазима у првим данима ове године, те су забиљежене километарске колоне и они који су из БиХ хтјели ући у ову земљу морали су чекати по пар сати због уведених појачаних граничних контрола.

Према ријечима В. К. из Дервенте која је током јучерашњег дана кренула пут Аустрије, на уласку у Хрватску, на граничном прелазу Јасеновац чекало се око пет сати те су путници у неколико наврата сиренама исказивали своје незадовољство.
– Сама гранична контрола није била нешто другачија у односу на вријеме прије њиховог уласка у Шенген. Контрола пасоша, гдје идемо и то је то, те питање да ли имамо шта пријавити. Занимало их је и колико дуго чекамо, а на констатацију да смо могли и стићи до Аустрије, колико чекамо, полицајац се само насмијао – каже ова Дервенћанка и додаје да знајући да је Хрватска ушла у шенгенско подручје ништа од робе чији би унос био евентуално споран и проблематичан, овом приликом није носила са собом.

Иначе, уласком Хрватске у Шенген од почетка ове године, поред појачаних контрола личних исправа, донијело је још неколико значајних новина, поготово када је у питању дужина боравка у овој земљи. Грађани БиХ од сада неће више моћи боравити дуже од 90 дана, у било ком раздобљу од шест мјесеци. Друга велика новина јесте то шта се све од робе може пренијети преко границе, али и казне уколико дође до кршења тих нових правила.

За прекршај непријављивања робе прописане су новчане казне од 260 евра до чак 6.730 евра. За уношење или покушај уношења робе у царинско подручје Европске уније на скривен начин (или изношења), те за неподношење царинске декларације – прописане су новчане казне од око 403 евра до 13.460 евра. Примјера ради, казна за покушај уношења двије вреће купуса, око 15 килограма, је 686 евра, а за шест килограма свјежег и пет килограма сувог меса – 2.960 евра.

Када је у питању роба, они који путују могу унијети укупно четири кутије цигара. Кад су у питању алкохолна пића, свима је допуштено унијети 16 литара пива, четири литра вина те два литра алкохолног пића које има мање од 22 одсто алкохола, односно, један литар јачих алкохолних пића.

Царински службеници посебну пажњу посветиће контроли уноса производа животињског поријекла који чине дио личног пртљага путника, тако да уопште није допуштено унијети месо и млијеко, те производе од меса и млијека.
С друге стране, дозвољено је унијети 20 килограма свјеже, сушене, куване, осољене или димљене рибе, козица, ракова и дагњи, по једној особи. Када су у питању други производи животињског поријекла, попут меда, јаја, производа од јаја ту је допуштено унијети до два килограма по једној особи. Када је у питању свјеже воће и поврће, осим кромпира, та граница је пет килограма.

Путници из трећих земаља, међу које спада и БиХ, могу у Хрватску унијети до два килограма млијека у праху за дојенчад, а без икаквих ограничења су хљеб, колачи, кекс и слични препечени производи с мање од 20 одсто прерађених млијечних производа и производа од јаја. На том списку су и и бројни други производи попут чоколада и сластица с мање од 50 одсто прерађених млијечних производа и производа од јаја.

Када је у питању гориво, у канистерима се смије превести до 10 литара идентичног горива оном који се налази у вашем возилу. Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је пак у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације.


Српска инфо