Норвешка уводи порез на електрична возила :: Semberija INFO ::

 

Норвешка уводи порез на електрична возила


Норвешка је потврдила прво мјесто у свијету по продаји електричних аутомобила у 2022. години, а влада ће их сада опорезовати, пребацујући фокус на електрификацију тешких камиона.

Електрична возила на батерије чинила су лани 79,3 одсто продатих нових аутомобила, највише откада су пуштена у продају, објавила је тако Норвешка федерација за путни промет (ОФВ).

Како би потакла грађане на куповину, влада је укинула порезе на куповину, које плаћају купци бензинаца.
"Потицаји су у 2022. државну благајну износилли су 3,75 милијарди евра", објавило је министарство финансија, а влада сада планира измјене у систему подстицаја.

Најавили су нови порез који ће се базирати на тежини возила и већ је изазвао критике у удружењу власника аутомобила, уз упозорења да је мотор електричног возила тежи од оног с погоном на фосилна горива.

"Прибојавамо се пада продаје будући да је влада предложила нови порез који ће се базирати на тежини. Влада истодобно није понудила комплетно рјешење за кључне практичне проблеме власника електричних аутомобила, који и даље муку муче са станицама за пуњење и плаћањем њихове употребе", - објаснио је портпароли Норвешке аутомобилске федерације (НАФ) Тор Егил Брадланд.

(Независне)