СНАЖНА ПOРУКА СВИЈЕТУ - Обама: Језик мржње је у коријену људских трагедија, од Америке до етничког чишћења на Балкану :: Semberija INFO ::

 

СНАЖНА ПOРУКА СВИЈЕТУ - Обама: Језик мржње је у коријену људских трагедија, од Америке до етничког чишћења на Балкану


Бивши предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама поручио је да његова супруга Мишел и он суосјећају са свим породицама у Ел Пасу и Дејтону које су недавно претрпјеле масовне пуцњаве. 

Иако детаљи још увијек израњају на површину, Обама је поручио да је неколико ствари већ познато. 

„Прво, ниједна нација на земаљској кугли није нити близу учесталости масовних пуцњава као што је то САД. Ниједна развијена нација не толерише ниво оружаног насиља као ми. Сваки пут кад се овако нешто деси, кажу нам да стриктнији закони о оружју неће зауставити сва убиства; да неће зауставити сваког поремећеног појединца од прибављања оружја и пуцања на невине људе на јавним мјестима. Али докази указују на то да могу зауставити нека убиства. Могу спријечити бол бар неких породица. У овом случају нисмо беспомоћни. И све док сви не устанемо и не будемо инсистирали на том да се званичници држе одговорним за промјене закона о оружју, овакве трагедије ће се и даље дешавати“, рекао је Обама, преноси Новинска агенција Патриа.

„Друго, иако мотив овог пуцања још увијек није у цјелости познат, постоје показатељи да инцидент у Ел Пасу прати опасан тренд: проблематични појединци који су прихватили расистичку идеологију и који себе виде обавезаним да дјелују насилно како би сачували бјелачку надмоћ. Као и поборници ИСИЛ-а и других страних терористичких организација, ови појединци могу дјеловати самостално, али су радикализирани од стране бјелачких националистичких веб сајтова који се множе на интернету. То значи да и агенције за спроведбу закона и интернет платформе морају изнаћи боље стратегије како би редуцирали утицај група које шире мржњу“.

Бивши амерички предсједник поручује да би сви морали захтијевати и понашати се у складу са вриједностима толеранције и разноликости „које би требале бити симбол наше демократије.“ 

„Требали би одлучно одбацити језик који употребљавају било који наши лидери који хране климу страха и мржње или нормализирају расистички сентимент; лидери који демонизирају оне који не изгледају попут нас, или који сугеришу да други људи, укључујући мигранте, представљају пријетњу нашем начину живота, или говоре о другим људима као нижој раси, или сугерирају да Америка припада само једном одређеном типу људи. Такав језик није ништа ново – налазио се у коријену већине људских трагедија кроз историју, како овдје у Америци, тако и у свијету. Налази се у коријену ропства, Холокауста, геноцида у Руанди и етничког чишћења на Балкану. Такав језик нема мјеста у нашој политици и нашем јавном животу“, рекао је Обама. 

Поручио је да је вријеме за велику већину Американаца добре воље, свих раса, вјерских припадности и политичких странака, да то кажу – јасно и недвосмислено.

Patria/ins.ba