Будимир: Хрватској се прогон Срба вратио као бумеранг :: Semberija INFO ::

 

Будимир: Хрватској се прогон Срба вратио као бумеранг


БЕОГРАД - Секретар Удружења Срба избјеглих из Хрватске Милојко Будимир изјавио је Срни да се Хрватској као бумеранг вратило то што су протјерали Србе, јер су простори на којима су некад живјели сада пусти.

Будимир је рекао да су поједини дијелови Хрватске етнички очишћени у "Олуји", каква је и његова родна Лика, данас међу најненасељенијим подручјима на планети.

"Ако се Срби не врате на те просторе, сигуран сам да ће то бити пуста земља. На простору гдје је мој завичај Лика и општина Грачац на један километар квадратни долазе два становника. Неке пустиње у свијету имају више становника, него што их данас има општина Грачац", навео је Будимир.

Будимир је истакао да на простору Лике, залеђине Далмације, Западне Славоније, могу живјети само Срби, јер су то простори које су кроз вијекове оплеменили својим присуством и то је њихова дједовина.

"Будући да су Срби протјерани, ти простори су зарасли у коров и шипражје и тамо готово да се ништа не дешава. Наравно да тамо више не могу да живе ни Хрвати, а акције неких хрватских политичара да се тамо населе неки из Украјине и Бјелорусије заиста говоре да су Хрватима сви пречи осим оних који су тамо живјели", рекао је Будимир.

Он је навео да су минималне шансе за останак и повратак Срба, којих је сада у Хрватској испод три одсто, чиме се, како је нагласио, и више него што је планирано остварио план "оца нације" Фрање Туђмана да их сведе на четири одсто.

Будимир је рекао и да Хрватска у континуитету не поштује међународно право и конвенције, али ни закон о националним мањинама који је сама донијела.

"Чини ми се да ће, ако се нешто не промијени, нестати Срба из Хрватске. Сви ми о том питању морамо бити агилнији - од представника Срба у Сабору, матичне државе и непрестано указивати међународној заједници на тежак положај Срба у Хрватској", сматра Будимир.

Будимир је указао да је и Хрватима, без обзира што су "ријешили српско питање", Хрватска постала тијесна, будући да је од 2013. године, када је постала чланица ЕУ, напустило између 300.000 и 400.000 њених грађана.

"Само са подручја далматинске Загоре отишло је 40.000 Хрвата, а из Книна њих око 4.000. Очито да нису изневјерена само очекивања Срба да се могу вратити и мирно живјети на својим огњиштима, него и Хрвата да ће без Срба боље живјети", закључио је Будимир.

СРНА/Независне новине