Конференција о обновљивим изворима енергије: Потребна велика улагања, реформе и нове навике :: Semberija INFO ::

 

Конференција о обновљивим изворима енергије: Потребна велика улагања, реформе и нове навике


БЕОГРАД - У области енергетике потребне су бројне реформе, промjена наших навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра наредних година.


Поручио је то на регионалној конференцији “Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на западном Балкану” која се одржава у Београду предсједник Србије Александар Вучић, наводећи да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети, „јер ћемо се у супротном суочити са катастрофом“.

-За све владе у региону, једно од најважнијих питања је напредак у сектору енергетике -  истакао је Вучић

Он је рекао да је ове године констатовано да у Србији постоје дубоки суштински проблеми, и то не само када је реч о диверзификацији снабдијевања гасом и нафтом,“ већ када је реч о нама, нашем старомодном приступу, старим техонлогијама у термоелектранама.

Додао је да ничег новог нема ни када је ријеч о хидропотенцијалима и да Србија није у позицији да повећа проценат обновљивих извора енергије у укупној понуди и потрошњи.

-То значи да ћемо морати да спроведемо много реформи, да променимо навике и да радимо на прилично другачији начин .Зато смо и замолили партнере из Норвешке, али и Британије да помогну. Норвешки партнери били су од велике помоћи и после неколико месеци током којих су помно пратили ситуацију у Србији, имају краткорочне, средњорочне и дугорочне предлоге и постављене приоритете, када је реч о томе шта треба да урадимо. Нема лаких, ни једноставних одлука, али мораћемо што пре да радимо, иначе ћемо да се суочимо са катастрофом. Када видите бројеве, новац који ћемо морати да уложимо у наш енергетски сектор, и ако узмемо три норвешка предлога за наредних 10, 15 или 20 година, биће потребно између 16 и 17 милијарди до чак 32-33 милијарде евра - нагласио је Вучић.

То, додао је, значи да је најважније питање за све владе у региону да постигну напредак у оквиру енерегетског сектора и да нема ничег важног у тој мери, осим здравства,

-Морамо и наше преносне системе много боље да повежемо, интерконекторе гасне, нафтоводе, а ово је прилика за стране инветситоре, али и за све нас, да повећамо ниво БДП-а, стопу раста, уз истовремено тежак изазов да се задржи фискална стабилност - рекао је Вучић.

Уз захвалност свим учесницима скупа, изразио је очекивање да ће заједнички стићи до решења, за бољу будућност свих.

-Конференција, коју организују амбасаде Норвешке у Београду и Сарајеву - од великог је значаја за Републику Српску, зато што је Норвешка препознала енергетске вриједности Републике Српске и заинтересована је за сарадњу са нашом државом - поручио је енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Енергетска транзиција, појашњава Ђокић, одвија се као глобални процес, у који је укључена и Српска.

Изасланик норвешког премијера Андреас Ериксен је рекао да је рат у Украјини довео до проблема у енергетици, као и да се ради на питању климатских промјена, те истакао значај још ближе сарадње у овим питањима и проналаска рјешења и на политичком и економском нивоу.

Ериксен је учесницима скупа пренио и норвешка искуства у “зеленој транзицији”, као и да је струја већ обновљива, а Норвешка електрификована.

- Свијету је потребно више чисте поуздане енергије. Треба да земље сарађују - нагласио је Ериксен.

На регионалној конференцији о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије на западном Балкану лидери западног Балкана ће да разговарају о потенцијалима и могућности повећања коришћења обновљивих извора енергије у региону. Конференцији присуствује предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Конференцију организују амбасаде Норвешке у Србији и БиХ, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норвешка-БиХ и Норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике.


Агенције / Глас Српске