ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС, ФИЛИЈАЛА БИЈЕЉИНА: НА ГОДИШЊИ ОДМОР С ИНО ОБРАСЦЕМ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РС, ФИЛИЈАЛА БИЈЕЉИНА: НА ГОДИШЊИ ОДМОР С ИНО ОБРАСЦЕМ


Како због повреде или болести љетовање не би постало ноћна мора, наши осигураници би прије одласка у иностранство требало да изваде бесплатне ино обрасце и тако избјегну трошкове лијечења, савјетују из Фонду здравственог осигурања Републике Српске.



Из Фонду здравственог осигурања Републике Српске подсјећају да није паметно путовати у иностранство без осигурања.
-Подсјећам наше осигуранике да за вријеме привременог боравка у иностранству могу да користе здравствену заштиту о трошку Фонда у случају да им затреба хитна, неодложна медицинска помоћ, и то у оним земљама са којима Босна и Херцеговина има потписан споразум, каже Нада Милошевић, руководилац Филијале Фонда здравственог осигурабја Републике Српске у Бијељини.



Она савјетује да прије поласка на пут осигурано лице треба да се јави свом породичном љекару који ће му издати увјерење о здравственом стању, односно, о способности за пут. Према њеним ријечима, осигураном лицу ће се издати увјерење да је способан за пут чак и у случају да болује од неке хроничне или акутне болести, али под условом да се не налази у стању које захтијева лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство.

На основу увјерења породичног љекара у надлежној пословници ФЗО РС осигуранику ће издати тзв. ино образац. Ино образац се, када је у питању привремени боравак у иностранству из приватних разлога, као што су годишњи одмори, може издати за период до 60 дана у току једне године. Говорећи о броју дана,  појашњавају да се ино овразац може издати више пута у току године, али укупан број дана не може бити преко 60. 

-С ино обрасцем се треба јавити здравственом осигурању земље у коју се путује, а они ће на основу њега издати болеснички лист који се користи попут здравствене књижице, наравно у случају да затреба неодложна љекарска помоћ у вријеме боравка у иностранству. Такође, у изузетним случајевима, наш осигураник ино образац може дати и директно здравственој установи у којој затражи љекарску помоћ, а онда ће здравствена установа контактирати надлежно здравствено осигурање те земље. Затим, уколико се деси да нашем осигуранику и поред ино обрасца наплате пружену хитну здравствену услугу у земљи која са БиХ има потписан споразум, по повратку у Републику Српску може да поднесе захтјев за рефундацију трошкова, појашњава Нада Милошевић додавши да је примјетна повећана свијест грађана о важности здравственог осигурања. 

-Да је повећана свијест осигураника о значају здравственог осигурања, нарочито за вријеме боравка у иностранству гдје су здравствене услуге изузетно скупе, потврђују и подаци о броју изданих образаца. Наиме, из године у годину издаје се све већи број образаца па је, примјера ради, у току прошле године издато 52.035 образаца, док је тај број 2017. године износио 48.300 образаца, прецизира Нада Милошевић наводећи да се највећи број ино образаца издаје за Црну Гору и Хрватску, затим Србију, Нјемачку, Аустрију и Словенију.   

Земље са којима су потписани споразуми

Босна и Херцеговина има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Македонијом, Црном Гором, Хрватском, Словенијом, Аустријом, Мађарском, Румунијом, Турском, Холандијом, Нјемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом, те прије поласка у ове земље може се добити ино образац.
У Фонду здравственог осигурања Републике Српске кажу да, такође, и осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље Фонд не издаје ино обрасце, јер је међународним споразумима то питање другачије регулисано- потребно је код себе имати пасош БиХ.

Семберија ИНФО/М. Решидовић