Бенцун: До Нове године имаћемо формирану власт у Републици Српској :: Semberija INFO ::

 

Бенцун: До Нове године имаћемо формирану власт у Републици Српској


Све Иде уобичајеном динамиком, до 2. октобра и званични резултати ће бити објављени. До половине новембра сазив Скупштине, и сигурно да до Нове године имаћемо формирану власт у Републици Српској, рекао је Синиша Бенцун, амбасадор БиХ при ОСЦЕ у Бечу и стручњак за изборе, гостујући у нашем Јутарњем програму.

- Актуелан је жалбени период, и те жалбе морају бити поткрепљене доказима и у којој мјери утиче на резултат, као и да постоји забиљешка на одређеном бирачком мјесту. Уобичајен процес који смо виђали и раније, и не видим неке велике могућности да те жалбе могу довести до понављања избора, поготово за кључне позиције - нагласио је Бенцун. 
Он се осврнуо и на одлуке ЦИК-а, које су унијеле доста помутње међу грађане.

- Преурањена је била одлука ЦИК-а БиХ о поновом бројању гласова за предсједника и потпредсједнике Републике Српске. Можда из најбоље намјере, али чињеница да је она потпирила медијске шпекулације, довела је до 15-одневног слуђивања бирача, али и цијеле јавности - рекао је Бенцун.

Бенцун је налгаисо да ријешења леже у измјенама изборног закона.

- Потребна је прије свега политичка воља, да би се процедуре успоставиле на начин да буду ослобођени ствари које су пратиле посљедње изборе - нагласио је Бенцун.
 
(РТРС)