Почео Сајам књиге у организацији “Гласа Српске”: Радост за све генерације :: Semberija INFO ::

 

Почео Сајам књиге у организацији “Гласа Српске”: Радост за све генерације


БАЊАЛУКА - Књижевност је неизоставни дио човјека и оно што оплемењује дане његовог живота, а сваки скуп, књижевно вече и свака промоција посебно посвећена писаној ријечи је својеврсни мали празник и радост.

Једна од радости онима који уживају у писаној ријечи су сајмови књига, а једна таква смотра - традиционални Сајам књиге, 27. по реду, у организацији “Гласа Српске” биће званично отворен вечерас у 18 часова у Спортској дворани “Борик” бесједом књижевника Дејана Алексића а љубитељи књиге већ данас од 10 часова могу да посјете сајам.

Након свечаног отварања у 19 часова биће промовисана Алексићева књига “Петља”, а о овом дјелу с аутором ће разговарати Марија Пејић.

На овогодишњем сајму своја нова издања представиће добро познати издавачи који су већ годинама били дио ове смотре писане ријечи, а посјетиоци ће имати прилику да уживају и у панел дискусијама и промоцијама које ће бити реализоване током цијеле седмице.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић навела је да су ове године припремили програм за различите генерације, те да су новитети овогодишњег издања учешће Грчке, која ће имати свој штанд и представити грчку књижевност, те то што ће Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској по први пут учествовати на сајму.

- Драго нам је што Грчка учествује на сајму. Грчка ће своју књижевност представити на сајму путем Хеленске фондације из Атине, а на сајму ће бити одржана и панел дискусија “Грчки  језик и грчка култура у Републици Српској”. Такође, драго нам је што ће панел имати и Министарство просвјете и културе РС, на тему “Ћирилица у издаваштву” - рекла је Ивићева.

Прва панел дискусија “Ћирилица у издаваштву” биће одржана сутра од 11 часова. Учесници дискусије су министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, директор ЈУ Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, затим предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић, те оснивач издавачке куће “Имприматур” Борис Максимовић. Модератор разговора биће Александра Глишић.

Истог дана у 12 часова биће промовисана књига “Дидактичке вјежбе” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а након тога од 13 часова издања Удружења књижевника Републике Српске.

На представљању учествују главни и одговорни уредник издавачке дјелатности Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић.

Посјетиоцима ће бити представљене књиге “Самотна ријеч” Ранка Рисојевића, “Корективни имунитет” Миладина Берића, “Страшни суд” Ранка Павловића, “Крошња живота” Ирене Станковић, “Брзе исповести” Зорана Јунгића, “Снијег” Вјачеслава Купријанова, “Прошло вријеме, прохујали животи” Момчила Копривице и “Петнаести спрат душе” Елке Њаголове.

Почетак сајамских промоција у четвртак биће резервисан за најмлађе читаоце, који ће од 11 часова уживати у представљању добро познате књиге “Украла ме Шумбаба” Александре Чворовић, а од 12 часова и у промоцији, исто тако читане књиге међу малишанима - “Кућа времена” Јелене Којовић Тепић. Оба дјела објавио је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Истог дана од 13 часова, у оквиру промоција  дјела чланова Удружења књижевника РС биће промовисана дјела “Орлице”, Михајла Орловића, “Печат” Жељка Несторовића, “Дивински Орфеј” Радмила Радовановића, “Наспоривање вјечности” Саше Кнежевића и “Из сад у некад” Слободанке Ђукановић. Водитељ програма је Неда Гаврић.

Панел дискусија “Грчки језик и грчка култура у Републици Српској” биће одржана у петак у 12 часова, у организацији амбасаде Грчке у БиХ и Хеленске фондације за културу из Атине.

Учесници су амбасадор Грчке у БиХ  Димитрис Папандреу, представник Хеленске фондације за културу у БиХ доц. др Владана Бартула, те мр Борјан Митровић са Универзитета у Источном Сарајеву и мр Данијел Дојчиновић са Универзитета у Бањалуци.

Тог дана од 13 часова биће додијељене награде овогодишњег сајма књиге, а од 14 часова биће промовисана дјела Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Од 18 часова биће промовисана издања бањалучке “Бесједе” и едиције “Атрибут”.

Током викенда на сајму ће бити одржано неколико промоција, те је тако субота предвиђена за промоције у организацији Удружења књижевника РС и то дјела Јова Чулића “Што се тиче самог лета”, “Дванаест” Драгице Ђекић, “Расклоп” Војина Тривуновића, “Чаробна књига” Јелене Глишић” и “Путовање кроз простор и вријеме” Живка Вујића.

Истог дана од 18 часова биће промовисана и књига “Вредновање вештине писања у настави енглеског језика као страног” ауторке проф. др Сање Јосифовић Елезовић.

Сајам ће трајати до 12. септембра, а врата СД “Борик” биће отворена сваког дана од 10 до 21 час.


Глас Српске