Гдје у Шпанији одмарају Шпанци :: Semberija INFO ::

 

Гдје у Шпанији одмарају Шпанци


Заборавите на тренутак Барселону, заборавите и Мадрид, Шпанија је много више од ових градова, а према подацима из 2019. године, привукла је више од 83 милиона туриста, при чему је тад била друга најпосјећенија држава на свијету, одмах након Француске.

Такође, Шпанци су, кад је ријеч о путовањима, прилично велики "домољуби", па је тако у првом кварталу ове године 93 одсто Шпанаца изабрало одмор у Шпанији, а с портала ЦНБЦ доносимо причу куда тачно домаћи гости иду.

Сјеверна Шпанија

Шпански хотелијер Пау Гуарданс упознао је своју земљу као дијете, када је његова породица проводила одморе путујући у црвено-бијелом комбију марке Волксwаген, популарном возилу из 1970-их година.

Данас воли ићи на одмор у регију Коста Брава у Каталонији на шпањолској сјевероисточној обали.

"Препоручио бих да посјетите било коју од прекрасних увала и једете у баровима на плажи квалитетна рибља јела. У унутрашњости вриједи открити раскошну гастрономију с производима са села", рекао је.

Препоручио је јести у Цан Салу, ресторану у сеоској кући из 16. вијека у селу Палау-Сатор.

Сјеверна Шпанија такође је дом двјема винским регијама у земљи.

"За јесенска путовања, без сумње, волим посјетити винарије у регијама Рибера дел Дуеро или Ла Риоја", рекла је Патрисија Алонсо, маркетинг стручњак из Мадрида.

За љетна путовања Алонсо преферира регију Астурију дуж Бискајског залива, истакавши заштићену плажу Плаyа де Торо у граду Лланесу као посебно омиљену.

Јужна Шпанија

Алонсо је додала како воли и југ Шпаније, а покрајина Кадиз јој је омиљена. Она је позната по својим дугим пјешчаним плажама, лијепим градовима и шерију који се прави из винограда који окружују град Херез де ла Фронтера. Кадиз је дио аутономне заједнице Андалузије, регије коју Шпанци највише посјећују.

Провинција Кадиз такође је први избор и за Фабијана Гонзалеза, оснивача туристичке конференције Форwард_МАД, чији родитељи живе близу главног града регије, који се такође зове Кадиз.

"Покрајина Кадиз има вјеројатно најбоље плаже с бијелим пијеском и кристалном водом на Пириенејском полуотоку, као и невјеројатну гастрономију која се темељи на риби. Када сте у покрајини Кадиз, морате посјетити ресторан Каса Биготе у граду Санлукар де Барамеда, гдје можете пробати најбоље козице на свијету", рекао је Гонзалез.

На југоисточној обали град Јавеа у покрајини Аликанте одабир је Марине Валере, водитељ друштвених мрежа која живи у Мадриду.

"Иако је љети велика гужва, Јавеа има крајолик који вриједи посјетити - инспирисао је слике славног шпанског сликара Хоакина Сороле, а Кристобал Баленсиага провео је ондје своје посљедње дане", рекла је за ЦНБЦ.

"Нема уобичајени крајолик, већ прилично брдовит због Монтгоа, планине која доминира обрисом километрима уоколо", додала је.

Уживање у паелли уз море је обавезно, додала је Валера.

Цхирингуито Монтго ди Бонго налази се на самој плажи, а мјесто је свакако паметно резервисати довољно унапријед.

У сваком случају, ако у Шпанији одлучите видјети и градове који нису Барселона или Мадрид, нећете погријешити.


Независне новине