Ово су три најопасније плаже у Грчкој :: Semberija INFO ::

 

Ово су три најопасније плаже у Грчкој


Кажу да је до најљепших ствари у животу најтеже доћи. Исто важи и за многе плаже у Грчкој до којих туристи по сваку цијену подривају пут, чак и тамо гдје то наизглед није могуће. Упркос томе што су јасно истакнути натписи да се спуштате на сопствену одговорност, многи туристи не маре и, ни мање, ни више у јапанкама крећу у подвиге који су искључиво за искусне хајкере или пак, планинаре.

Они који потцјењују силу природе, а прецјењују сопствене могућности морају имати на уму да је за пут до ових плажа потребна максимална концентрација приликом сваког корака. Било која врста непажње може кулминирати не само повредом, већ и фаталним исходима.

Примјера ради, на плажи Шејтан Лимани на Криту спасиоци барем два пута годишиње морају да интервенишу и спасавају повријеђене туристе. На плажи Циградо на Милосу, реагују најприје због паничних напада клаустрофобичних туриста који морају проћи кроз узак усјек у стијени, док Гриас то Пидима на Андросу није добра за оне који се плаше висине.

Циградо
На острву Милос које је познато по прелијепим и чистим плажама, постоји и једна која се сматра можда и најопаснијом на Егејском мору.

Иако је ова плажа донекле доступна аутомобилом, свакако крије једно велико изненађење. Наиме, да бисте дошли до саме пјешчане плаже, морате се спустити низ дрвене мердевине, а претходно проћи кроз уски отвор међу стијенама. Истовремено, морате пазити гдје газите, а ваља напоменути да су мердевине окачене о стијену само једним конопцем.

Ипак, на самом врху стоји знак на којем на три различита језика пише да "силазите на плажу на сопствену одговорност".

Они који су клаустрофобични нек радије изаберу да плажу обиђу с мора, бродићем.

Шејтан Лимани
У питању је спектакуларна увала која се налази на 20 километара од центра Хање на Криту. Да бисте стигли до плаже идете путем аеродрома, те скрећете десно ка селу Хордаки и пратите путоказ за Ризоскоко, одакле се стрмим серпентинама стиже до самог паркинга, али не и до плаже.

Када пак, стигнете на паркинг чека вас 15 минута изузетно стрмог прилаза до саме плаже.

До плаже воде лијеви и десни пут. Десни је мало лаганији (у почетку), али када се скоро спустите до саме плаже чекају вас ужасно оштре и стрме стијене које морате прећи како бисте се спустили на сам шљунак.

Лијеви пут је изузетно стрм, али можда чак и сигурнији јер се све вријеме крећете уским путељком препуним препрека тзв. козијом стазом, али се можете држати за стијене и никако не гледати у провалију која се слободно простире са ваше лијеве стране.

Резултате непажње најбоље описује чињеница да спасиоци Ватрогасне бригаде и Обалске страже Хање често помажу у спасавању повријеђених, што је и кулминирало смрћу једне младе особе у августу 2018. године.

Гриас то Пидима
Осим што представља ремек-дјело природе, у питању је плажа која је заштитни знак Андроса, али и Киклада - Гриас То Пидима, што у преводу значи "мјесто са којег је стара дама скочила". Налази се на пар километара од града Кортија, а од саме магистрале пут до плаже представља праву перипетију.

Када су Турци окупирали Андрос, једна старија жена је нехотице отворила врата замка Кохилос и тако ненамјерно пустила Турке да га заузму. Од срамоте је потом скочила са литице и по њој ова плажа носи име.

Да бисте дошли до плаже, прво се морате спустити низбрдо са паркинга како бисте дошли до саме литице. Када дођете до литице запитаћете се гдје је плажа, али тада креће акција.

Пут све вријеме води уз саму литицу, која је додуше само непосредно пред силазак на плажу заштићена дрвеном оградом.

Иако мора да се пази на ход, силазак до саме плаже је много лакши него повратак. Пут назад до магистрале биће захтијеван за оне који нису у кондицији.


(Euronews.rs)