Република Српска: Соларни панели за 50 хиљада домаћинстава :: Semberija INFO ::

 

Република Српска: Соларни панели за 50 хиљада домаћинстава


Електропривреда РС ових дана представља дијелове амбициозног плана убрзаног стварања енергетске независности кроз програме субвенционисања уградње соларних панела. Разговоре о критеријумима воде са привредницима, најављују  програм за јавне установе, а позив за становништво је расписан ових дана. Подразумијева инсталисање соларних панела за 50 000 домаћинстава које би финансирала Електропривреда, а грађани отплаћивали 60% вриједности кроз десет година. 

Кућна листа и просјечна мјесечна примања домаћинства. То је довољно за пријаву како би евентуално постали потрошач-произвођач електричне енергије или прозјумер. То ће даље зависити од много фактора. Имате ли грађевинску дозволу, трофазни прикључак електричне енергије, повољан положај објекта или површине... Предност ће имати домаћинства са мањим примањима. План да се посао реализује за годину и по, по неким оцјенама је технички преамбициозан. 

"ДАМИР МИљЕВИЋ, Центар за одрживу енергетску транзицију (РЕСЕТ) 

Други проблем је то што да би ви поставили толики број инсталација морате имати јако пуно монтера. Монтера нема на бх. тржишту. ЕП Црне Горе је за свој програм 3000+ се одлучила, да ће она да обучи 400 монтера".

Електропривреда планира да соларне електране инсталира и привредним субјектима. Приоритет је 1600 производних погона. У трећем пакету су болнице и домови здравља, водоводи и вјерски објекти. Лотовима ће, сматрају, ријешити проблем обима посла бар код домаћинстава.

ЛУКА ПЕТРОВИЋ, генерални директор Електропривреде РС 

"Наравно, нисмо наивни да један човјек покупи 50 000 и да по цијелој РС инсталира за годину дана, али ако нађемо пет десет извођача по пет хиљада сигурни смо да ћемо то реализовати за 10-12 мјесеци".

Слични програми функционишу у Италији и Црној Гори. Корисни су за грађане јер не морају обезбједити додатни новац, већ кроз умањене рачуне за електричну енергију отплаћују инвестицију и на крају постају власници. Електропривреда би располагала вишковима електричне енергије које би продала на тржишту по вишеструко већим цијенама. Како све функционише на тржишту распитали смо се код извођача који се овим послом бави готово деценију. Колико траје и за колико се исплати инвестиција?

МАРКО БЛИБИЈА, пројектно одјељење ЕТМАX 

"Што се тиче тих малих електрана на кућама, нпр. до 10 КW унутар једног мјесеца, свакако што се тиче извођења. Документација је један процес који је мало дужи". 

ДАЈАНА МИЛОШЕВИЋ, менаџер за стратешко планирање ЕТМАX 

"Просјечна нека исплативост система је 6-8 година, зависно од величине система од типа електране, од потреба крањег потрошача те произведене енергије". 

Како је цијена електричне енергије код нас испод тржишне, посебно за домаћинства, рок отплате инвестиције је нешто дужи. Цијена пројектовања, уградње и стављања у функцију је нешто што ћете тешко извући од извођача, јер зависи од много фактора.  


БХРТ