Петковић: Сачували смо личне карте,нећемо одустати од таблица :: Semberija INFO ::

 

Петковић: Сачували смо личне карте,нећемо одустати од таблица


БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јутрос да су договором Београда и Приштине сачуване српске личне карте за Србе који живе на КиМ, као и мир и стабилност и истиче да Срби неће одустати од КМ таблица.

Петковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао је да је ријеч о веома важној и значајној одлуци, након дуге и тешке дипломатске борбе посљедњих недјеља предсједника Србије Александра Вучића.

-Успели смо да се договоримо и да добијемо гаранције ЕУ, што је за нас било најважније, а што заправо значи смо успели да сачувамо српске личне карте за Србе који живе на КиМ, односно који имају пребивалиште на простору наше јужне покрајине - наводи Петковић.

Објашњава да српске личне карте, а самим тим, како каже, постојање државе Србије на простору КиМ и даље важи, као и да ће Срби користити искључиво своја документа, која издаје Република Србија.

-Били смо на прагу озбиљне кризе и сукоба на северу КиМ, које је желео пре свега Аљбин Курти, да запали поново буре барута на простору Западног Балкана. Успели смо да се договоримо и пронађемо решење - каже Петковић.

Истиче да је то "први корак ка нормализацији односа", када је реч о поштовању споразума о слободи кретања.

-Нас чекају разговори и по питању таблица, где је ситуација доста теже, јер Аљбин Курти одбија да прихвати КМ таблице, с обзиром на то да Срби на КиМ неће одустати од КМ таблица, које издаје Република Србија - наводи Петковић.

Наглашава да су успјели да сачувају мир и стабилност.

-Посебно је важно да смо успели да у оквиру договора издејствујемо изјаву, односно ''дисклејмер'' - каже Петковић.

Наводи да ''дисклејмер'' заправо «јасно показује да обостраним прихватањем личних документа не признајемо, нити ћемо икада признати независност Косова".

-То што је договорено је компромис. То је оно на чему све време инсистирамо. Можемо да идемо напред и да се договарамо, ако постоји компромис - наводи Петковић.

Додаје да су о договору добили писане гаранције ЕУ.

-Најбитније да нема 1. септембра никаквих једностраних активности од стране Приштине. На административним прелазима 1. септембра се ништа посебно неће дешавати. Нема издавања улазно-излазних докумената, успели смо да сачувамо српске личне карте - каже Петковић.

Према његовим ријечима, Срби на КиМ су поздравили договор, не желе сукобе и да живе у страху.

-Очекујемо деескалацију ситуације на терену, нормализацију, посебно имајући у виду да последњих дана и недеља готово није било интервјуа и изјава Куртија и представника привремених приштинских инсистуција о рату, насиљу... - наводи Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ закључује да нема даљег напретка у односима без почетка разговора о формирању Заједнице српских општина.


​Танјуг / Глас Српске