Глечери на Алпима губе највећу масу у претходних 60 година :: Semberija INFO ::

 

Глечери на Алпима губе највећу масу у претходних 60 година


ЦИРИХ - Глечери на Алпима су на добром путу да изгубе највећу масу откако се врше мјерења од прије 60 година, показали су подаци у чији је увид имао Ројтерс.

Гледајући колико је снијега пало на зиму и колико се леда отопи на љето, научници могу да измјере колико је глечер изгубио за годину дана.

Од прошлог љета, од када је пало релативно мало снијега, Алпи су прошли кроз два јака топлотна таласа овог љета, укључујући и талас из јула, када је измјерено близу 30 степени у швајцарском планинском селу Цермат.

Током овог топлотног таласа, висина на којој се вода смрзава је на рекорду од 5.184 метара, што је надморска висина већа од Монблана, у поређењу са нормалним љетњим нивоима, када вода мрзне на 3.000-3.500 метара.

"Врло је очигледно да је ово екстремна сезона", рекао је глечеролог Андреас Линсбауер.

Већина глечера у свијету се смањује због климатских промјена, али су ледници на Алпима посебно рањиви јер су мањи и покрива их релативно мало леда.

Температура на Алпима се повећава за 0,3 степена на 10 година, што је дупло брже него глобални просјек.

Уколико емисија штетних гасова настави да расте, очекује да се да ће алпски глечери изгубити више од 80 одсто њихове масе до 2100. године, а многи ће и нестати.

"Лако можете да замислите да ће финални резултати након љета бити интензиван губитак глечера на италијанским Аплима", рекао је потпредсједник Италијанског глечерског комитета Марко Ðардино.

И глечери на Хималајима губе на маси, а када је сезона монсуна стигла у Кашмир, многи глечери су се драстично смањили, посебно када су у периоду између марта и маја забиљежене температуре изнад 48 степени, у сјеверној Индији.

Топљење глечера је кобно по људе, јер је раније овог мјесеца, топљење ледника у Италији убило 11 људи.


Независне новине