ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВНУ ТЕХНОЛОГИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: МЕТОДИЧКА ОБУКА НАСТАВНИКА :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВНУ ТЕХНОЛОГИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: МЕТОДИЧКА ОБУКА НАСТАВНИКА


Стручно и научно удружење „Центар за образовну технологију Републике Српске“ реализовало је успјешно током другог полугодишта школске 2018/19. године у сарадњи са компанијом Ланако из Бања Луке пројекат под називом „Mетодичка обука наставника за рад у електронској учионици пројекта Доситеј у основним школама Републике Српске“ који је подржало и финансирало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске кроз јавни конкурс за подршку пројеката реализације стручних скупова о развоју технологија.
 
Циљ пројекта је био унапређивање методичке обучености наставника у основним школама Републике Српске за реализацију наставе у електронским учионицама пројекта Доситеј примјеном програма за управљање учење, као и њихова обука из области методике медија и почетне наставе информатике. Сврха реализације пројекта је била да се реализацијом методичке обуке наставника основних школа РС који наставу реализују у електронским учионицама пројекта Доситеј створе претпоставке за самоодрживост пројекта Доситеј у свим основним школама и да се настава у електронским учионицама изводи редовније него што је то тренутно случај, као и да се сви приједлози до којих се дође током реализације стручних предавања упуте у виду препоруке Републичком педагошком заводу РС и Министарству просвјете и културе РС.
 
Предавања у склопу пројекта су реализована у 10 основних школа у граду Бијељини и општинама Зворник и Лопаре кроз редовне обуке треће фазе пројекта Доситеј коју реализује компанија Ланако. Обуку је успјешно завршило 166 наставника разредне и предметне наставе који одређени број својих наставних часова реализују у електронској учионици пројекта Доситеј која подразумијева употребу компјутера од стране ученика и наставника уз примјену програма за управљање учењем којим управља наставник као водитељ наставног процеса уз одређену аутономију у раду и процесу учењу сваког од ученика. Сви наставници који су успјешно завршили обуку добили су сертификате о реализованом стручном усавршавању.
 
-У наредном периоду наше стручно и научно удружење ће предузети, у сарадњи са компанијом Ланако, Педагошким факултетом у Бијељини и Министарством за научноистраживачки рад, високо образовање и информационо друштво РС, активности на реализацији иницијативе за увођење новог студијског програма „Разредна настава и информатика“ у циљу системског школовања наставног кадра за рад у електронским учионицама пројекта Доситеј'', најавио је др Игор Солаковић, предсједник ,,Центра за образовну технологију Републике Српске''.