НАСЉЕДНИК ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ: Мирко Шаровић је нови предсједник СДС :: Semberija INFO ::

 

НАСЉЕДНИК ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ: Мирко Шаровић је нови предсједник СДС


Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић је нови предсједник Српске демократске странке.
Одлучило је ово 386 делегата, па је тако Шаровић, побиједивши другог кандидата Милана Миличевића, постао седми предсједник СДС и насљедник Вукоте Говедарице са 22 гласова разлике.

Ко је Шаровић?

Мирко Шаровић је рођен у Рогатици 1956. године. Дипломирао је на Правном факултету у Сарајеву 1979. године. Живи у Источном Сарајеву са супругом  и двоје дјеце. Од 1996. до 1998. године је био градоначелник Источног Сарајева, када је изабран за потпредсједника Републике Српске.
На изборима 2000. године постао је предсједник Републике Српске, а двије године касније изабран је за српског члана Предсједништва БиХ. Члан је Српске демократске странке од 1990. године.

Претходници

Подсјећамо, СДС је до сада имала шест предсједника. Први предсједник СДС и њен оснивач Радован Караџић. Караџића је у јулу 1996. године на челу странке наслиједио Алекса Буха. За трећег предсједника СДС изабран је Драган Калинић, доктор хирургије.

На чело СДС након Калинића дошао је Драган Чавић.  Од 2006. године СДС је водио Милан Босић.  За шестог предсједника СДС изабран је Вукота Говедарица. Он је изабран на ванредној скупштини странке 23. октобра, нако што је дотадашњи предсједник Босић поднио оставку послије лошег изборног резултата СДС на Локалним изборима у БиХ 2. октобра.

Српска инфо/Тања Вукомановић