ПОЧИЊЕ УВЕЗИВАЊЕ КЛАДИОНИЦА У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ УВЕЗИВАЊЕ КЛАДИОНИЦА У СРПСКОЈ


Foto
У наредних мјесец дана трајаће тестна фаза увезивања свих приређивача у Републици Српској у јединствени рачунарски систем за надзор над припређивањем игара на срећу - РАС. Систем који је Правилником утврдило Министарство финансија, подразумијева потпуни онлине надзор и увезивање свих апарата, терминала, кладиониоца и интернет игара, што уједно значи комплетан увид у приређивање игара на срећу и максимално избјегавање „сиве зоне“.

Управо је процјена Министарства финансија да Република Српска у тој „сивој зони“ губи милионе марака на годишњем нивоу, била разлог за увођење система надзора који већ користе и земље у региону, јер је свима био циљ да се игре на срећу потпуно легализују. Један од показатеља садашњег стања је и чињеница да Републичка управа за игре на срећу нема званичних података о броју интернет кладионичара, односно онлине играча. Захваљујући РАС-у, први пут ћемо имати увид у количину коцке, а тај податак, осим бољег пуњења буџета, омогућава и увођење такозваног одговорног клађења које је тренд у читавом свијету.

Коришћења услуга РАС-а плаћаће Министарство, а приређивачи су били у обавези да обезбиједе минималне техничке услове, како би конзорцијум изабран на јавном конкурсу који чине компаније Проинтер ИТСС и Планет Софт, а који ће управљати РАС-ом, могао да обави технички дио посла.

“Приређивачи су били у обавези да нам се пријаве и већина њих је то испоштовала. Наша обавеза је да од понедјељка кренемо са увезивањем у систем и то на 23 локације, колико имамо приређивача који приређују игре на апаратима. Кључ свега је што је овим системом предвиђена комуникација машине са машином, чиме је у потпуности искључен људски фактор, а самим тим и могућност било какве манипулације”, објашњава Марко Максимовић, пројект менаџер у Проинтеру.

Приређивачи интернет игара на срећу добиће упутство за имплементацију АПИ, односно линија кода потребних за увезивање, и њима ће, такође, од тог тренутка тећи рок од мјесец дана да га имплементирају. Рокове је и приређивачима и конзорцијуму прописао ресор финансија и њих се, каже Максимовић, морамо придржавати.
Такође напомиње да су се представници конзорцијума због неких техничких недоумица које су приређивачи имали, прије неколико дана састали са њима, како би кроз дијалог и договор нашли најбоље рјешење када екипе буду изашле на терен.

„Ми смо организовали тимове који ће радити у двије смјене како бисмо обавили посао у року и како нико од приређивача не би био оштећен, у смислу гашења апарата и прекида игре током рада техничких екипа. Направили смо и план динамике рада, како би сви били равномјерно заступљени“, каже Максимовић.
Такође напомиње да је систем који ће ускоро заживјети у Српској у много чему напреднији од сличних у окружењу, јер има низ додатних спецификација и могућности.

“Оно што је врло битно код нашег система је што ће он, након 10 година, прећи у власништво Министарства. У питању је такозвани изворни код који им дајемо и који се ријетко кад даје у трајно власништво, јер то значи да ће читав систем бити њихов, а до тада плаћају накнаду, односно услугу коришћења. Проинтер има све потребне сертификате, а само Министарство технички и кадровски није могло да имплементира пројекат који је логистички изузетно захтјеван”, објашњава Максимовић.

Имплементација РАС-а биће од велике помоћи и инспекторима који ће, практично, стање на терену пратити из канцеларије. Дневни увид у пословање свих приређивача омогућиће им неупоредиво боље анализе и квалитетније прикупљање података, на основу којих ће се сврсисходније правити и план теренских посјета и обилазака.