РиТЕ "Угљевик": Рудник надмашио план производње у првом дијелу године :: Semberija INFO ::

 

РиТЕ "Угљевик": Рудник надмашио план производње у првом дијелу године


Први дио године у угљевичком Руднику у знаку је добрих производних резултата и милионских инвестиција које су у току. 

ПРЕМАШЕН РЕЗУЛТАТ ПРОИЗВОДЊЕ 

Руководилац Радне јединице "Рудник" у РиТЕ Раде Косановић рекао је да је план производње  угља у првом кварталу испуњен 130%, те да је на ПК “Богутово село” и ПК “Исток 1” произведено око 520.000 тона угља. 

“Премашили смо план у овом кварталу за 30 процената. Имајући у виду да је површински коп Богутово село пред затварањем и да радници због тога раде у отежаним условима, можемо бити задовољни резултатом који смо постигли уз пожртвован рад наших рудара”, рекао је Косановић. 

МИЛИОНСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ 

Одржавање тог нивоа резултата није могуће без континуираних инвестиција, а из Рудника поручују да су у току вишемилионска улагања у производњу. 

Према Косановићевим ријечима, близу 17 милиона конвертибилних марака биће уложено у набавку нове неопходне опреме.

“Инвестиције које су тренутно у току обухватају велики хидраулични багер, са запремином кашике од 15 кубних метара, укупне вриједности седам милиона конвертибилних марака. Поред тога, у току је набавка и четири дампера вриједна 7,5 милиона конвертибилних марака, те три тешка камиона и један ровокопач, укупне вриједности око милион и по марака. Уз то, планирана је и набавка два специјализована возила за рад на копу, вриједна око 700 000 КМ”, објаснио је Косановић. 

ПОДМЛАЂИВАЊЕ КАДРА

Један од приоритета руководства Радне јединице “Рудник” је квалитетан и стручан радни кадар. 

"Захваљујући великом труду и залагању наших радника, постижемо одличне резултате. Због ситуације на тржишту рада имамо и упражњених радних мјеста, а радимо на томе да у наредном периоду и она буду адекватно попуњена", рекао је Косановић.  

Уз то, дугорочни циљ је подмлађивање кадра и обучавање нове генерације младих мајстора и рудара који ће бити носиоци производње угљевичког гиганта.

“Настојимо да подмладимо кадар, па поред искусних мајстора, у радионицама имамо све више младих људи”, истакао је Косановић.

ПРОБЛЕМИ У ПРОИЗВОДЊИ 

Један од проблема у раду РЈ “Рудник”  су ограничења које се налазе у зони отварања површинског копа "Угљевик Исток 1". Наиме, за несметано обављање рударских послова неопходно је измјештање водоводне и електро мреже, као и путне инфраструктуре.

“Отпочети су процеси са општином Угљевик, која је надлежна за воду и струју, као и министарствима и “Путевима Српске”, који су надлежни за регионални пут. Надамо се да ће то питање ускоро бити рјешено. И поред тешких услова у којима радимо због затварања ПК Богутово село, али и препрекама са којима се суочавамо, успјели смо да надмашимо планове”, објашњава главни технички руководилац Радне јединице “Рудник” др Димшо Милошевић.

Рудник и Термоелектрана Угљевик појачавају активности на површинском копу "Угљевик Исток 1", које ће се интензивирати са набавком нове механизације. Количине угља које су у том површинском копу ће омогућити планирани рад постојећег блока Термоелектране и у наредним деценијама.


​РиТЕ Угљевик