ПЕНЗИОНЕРИ НА ДАН Из скупштинских клупа с отпремнином у пензију, па назад на посао :: Semberija INFO ::

 

ПЕНЗИОНЕРИ НА ДАН Из скупштинских клупа с отпремнином у пензију, па назад на посао


Шесторици посланика и делегата из оба дома Парламентарне скупштине БиХ у овој години је, као што се и најављивало, исплаћено укупно 180.000 КМ отпремнине због одласка у пензију, након чега су наставили да раде и примају плату!

Како је за Српскаинфо потврђено у Парламентарној скупштини БиХ, отпремнине су у овој години исплаћене посланицима СДС, Мирку Шаровићу и Драгану Мектићу, делегатима СНСД, Лазару Продановићу и Николи Шпирићу, те делегату ХДЗ и лидеру те странке Драгану Човићу, као и делегату и предсједнику СДА, Бакиру Изетбеговићу.

Продановић је добио 28.425 КМ отпремнине, Шпирић 29.797, Шаровић 28.263 КМ, Мектић 28.770 КМ, Изетбеговић 29.673 КМ, а Човић 29.777 КМ.

Њих шесторица су, како је потврђено у ПСБиХ, стекли право на накнаду која се исплаћује при одласку у пензију, па им је, у складу с тим, новац у међувремену исплаћен.

“Све по пропису”

Они су, као и њихови претходници претходних година, након додијељене отпремнине поднијели захтјеве за стицање статуса сталних запосленика у ПС БиХ, те наставили радити и примати плату, а прописи им омогућавају да уз то примају и пензију!

Посланик Драган Мектић у изјави за Српскаинфо потврдио је да му је исплаћена отпремнина, које се по закону не може одрећи, и да ће је утрошити у хуманитарне сврхе.
– Већ дуже вријеме финансирам двоје дјеце из Прњавора чији је отац умро. Финансирам њихово школовање, сређивао сам кућу у којој живе, куповао намјештај и слично, па планирам да дио новца намијеним њима и да им наставим помагати – каже Мектић.

Изетбеговић је раније саопштио да ће отпремнину усмјерити у сврхе у које “редовно издваја значајан дио својих примања, као подршку удружењима и појединцима”, али није познато да ли је то и учинио.

Слично је раније за Српскаинфо рекао и Лазар Продановић, који је појаснио да се и раније одрицао одређених примања у корист оних којима је то потребно. Није познато да ли ће исто учинити и преостала тројица “пензионера”.

Једнодневни пензионери

По важећем закону, отпремнина износи шест просјечних плата, а исплаћује се како би се радницима након вишедеценијског радног стажа олакшала пензија.
О политичарима пензионерима на један дан и њиховим високим отпремнинама јавност је до сада чула безброј пута, а да је потребно ову праксу зауставити до сада је у више наврата упозоравано и из Канцеларије за ревизију институција БиХ.
Право на отпремнину због одласка у пензију прошле године су стекли посланици Бариша Чолак из ХДЗ и Драган Богданић из СНСД, а у ревизорском извјештају Парламентарне скупштине БиХ за 2020. годину наведено је да је и у тој години на исти начин пензионисан још један посланик Представничког дома, који је добио 28.998 КМ. 

– Отпремнина је исплаћена у мају 2020. године. Поступцима ревизије утврдили смо да је ове године настављена пракса поновног активирања статуса професионалног посланика након стицања услова за одлазак у пензију. У пракси то значи да је посланику који је имао пуни радноправни однос, уз прекид радног односа од три дана исплаћена отпремнина у износу од 28.998 КМ, те му је поново активиран радноправни статус у Парламентарној скупштини БиХ у истом мјесецу, односно након три дана – стоји у извјештају ревизора.

У извјештају стоји и препорука “да се преиспита и дефинише оваква пракса исплате отпремнине уважавајући све специфичности и окружење у којем Парламентарна скупштина функционише и дјелује”.


Српска инфо