ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ ПРОГУТАО 33 МИЛИОНА МАРАКА :: Semberija INFO ::

 

ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ ПРОГУТАО 33 МИЛИОНА МАРАКА


- Материјална штета причињена привредним криминалом у Српској у прошлој години процијењена је на 33,48 милиона марака, што је за 8,37 милиона марака мање него годину раније.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС казали су “Гласу Српске” да је лани откривено 495 кривичних дјела привредног криминалитета, што је за 1,6 одсто мање у односу на годину раније.

- Тужилаштвима су поднесена 294 извјештаја о почињеним кривичним дјелима, што је за 3,3 одсто мање. Извјештаји су поднесени против 442 лица или 0,5 одсто мање него 2020. године - подаци су МУП-а.

Причињена материјална штета у 2021. години износи 33,48 милиона марака, док је у 2020. години износила 41,85 милиона КМ.

- Такође, стечена противправна имовинска корист у 2021. години процијењена је на 27,13 милиона КМ док је у 2020. години евидентирана противправна имовинска корист од 51,90 милиона марака - навели су у МУП-у.  

Упркос отежаним условима рада, односно спровођења истражних мјера и радњи, у условима изазваним пандемијом вируса корона, као што је видљиво из података, припадници МУП-а су успјели открити и расвијетлити скоро исти број кривичних дјела из ове области.

 - Министарство евидентира ова кривична дјела по окончању истраге, што значи да радња кривичног дјела најчешће није у истој години када и извршење кривичног дјела - подаци су МУП-а.

Годину раније, односно 2020. години, у Српској МУП је поступао у великом броју предмета којима су, између осталог, била обухваћена и јавна предузећа, односно “Путеви РС” па је те године поднесен и извјештај против бившег вршиоца дужности директора тог предузећа Ненада Нешића због сумње да је злоупотребом положаја омогућио “Приједор путевима” стицање противправне имовинске користи од скоро 17 милиона марака. Исте године поднесен је и извјештај против одговорног лица, македонског држављанина, који је у својству директора дервентске “Унис-фабрика цијеви” злоупотребом овлашћења причинио штету по буџет Републике од 3,10 милиона КМ.

Економисти истичу да је привредни криминалитет у Српској могуће свести на мању мјеру примјеном савремених технологија, али да ће увијек бити неодговорних који ће проналазити нове методе за манипулације.

- Новим системом фискализације у РС али и савременијим технологијама све мање простора ће бити за привредни криминал. Електронске фактуре, које би требало да заживе, такође ће допринијети томе. Све то сужава простор  за криминал - навео је економиста Саша Стевановић и додао да је са друге стране немогуће у потпуности искоријенити привредни криминал јер ће неодговорни појединци увијек проналазити нове начине да крше законе и на тај начин прибављају противправну имовинску корист.

Расвијетљена кривична дјела

Министарство унутрашњих послова РС лани је надлежним тужилаштвима поднијело укупно 5.963 извјештаја против 6.325 лица, због основа сумње да су починила 7.062 кривична дјела.

- Број кривичних дјела је мањи за 2,1 одсто у односу на 2020. годину. Повећани су коефицијенти укупне расвијетљености кривичних дјела и расвијетљености кривичних дјела која су извршила непозната лица - подаци су МУП-а.

​(Глас Српске)