СВИЈЕТ: Огромна потражња за златом :: Semberija INFO ::

 

СВИЈЕТ: Огромна потражња за златом


Чињеница да је цијена злата на свјетској берзи у протеклих годину дана повећана за дванаест одсто, те да је у протеклих десетак година цијена овог племенитог метала готово удвостручена, то је изазвало прави “Елдорадо”, када је у питању потражња за инвестиционим златом у земљама региона, али и код нас.

Економски стручњаци тврде да је инвестирање у злато и некретнине добар потез у временима великих економских криза, као што је ова која нас тренутно погађа.

У бијељинским златарским радњама покушали смо да добијемо информацију о интересовању купаца за инвестиционо злато, популарне мале и велике дукате и златне плочице одређене грамаже. Златари су  потврдили да је потражња за такозваним “инвестиционим” златом огромна, те да је готово немогуће удовољити  жељама свих оних који покушавају да своју уштеђевину претворе у злато.

Познати бијељински златар нам је рекао  да тренутна цијена килограма  чистог злата на берзи износи око 56.700 еура, али  је на почетку украјинске кризе, почетком марта достизала и износ од 61.000 еура, док је прије украјинске кризе килограм чистог злата коштао око 53.000 еура. И овај податак рјечито говори о прилично нестабилној цијени злата која се мијења из дана у дан. Многи су у протеклих мјесец дана повлачили и своје уштеђевине из банака, у настојањима да купе злато и да на тај начин осигурају своју имовину. 



У појединим златарским радњама, које смо посјетили, цијена малог дуката, тежине око четири грама, износила је од 520 до 550 КМ, док је цијена великог дуката, тежине око 12 грама, износила нешто више од 2.000 КМ. Наравно, за набавку жељених комада злата неопходна је нешто дужа процедура најављивања  поруџбине. Златна плочица, тежине једног грама, у једној златарској радњи коштала је 200 КМ, али су купци тражили и златне плочице од два или пет грама злата, не питајући за тренутну цијену.

Поштујући традиционалне обичаје, даривања младенаца, новорођене дјеце приликом крштења или приликом обиљежавања  пунољетства, многи ће посегнути и за неким комадом златног накита чију цијену, опет, одређује тренутна цијена злата на свјетској берзи. У нашим крајевима још увијек су најпопуларнији и најтраженији мали и велики дукати “Франц Јозеф”, тежине 3,49, односно 13,76 грама који су набављани  у Аустрији.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић