Сајам у Мостару: Поруке заједништва, мира и стабилности на Балкану послане са политичких сусрета :: Semberija INFO ::

 

Сајам у Мостару: Поруке заједништва, мира и стабилности на Балкану послане са политичких сусрета


Поруке заједништва и нужности одрживости мира и стабилности на Балкану послане су са бројних политичких сусрета одржаних у Мостару. О економском и политичком стању, између осталог, говорио је и премијер Хрватске.

Радити на измјенама изборнога закона и вратити повјерење између хрватскога и бошњачкога народа, те да се сви требају угодно осјећати у Босни и Херцеговини, закључци су посљедњега политичког сусрета одржаног између челника свих хрватских странака окупљених око ХНС-а и премијера Хрватске Андреја Пленковића. Термин најављеног састанка у Бриселу, од којега се очекује да ће получити позитивне резултате о измјенама Изборнога 
закона, још није познат но наглашено је како ће он бити одржан када се искаже воља и спремност свих политичких челника у Босни и Херцеговини.


АНДРЕЈ ПЛЕНКОВИЋ, премијер Хрватске

„Постоји и вољни момент и разумјевање унутар Еуропске уније, а иста је таква ситуација и са САД-ом, да желимо да БиХ боље и равноправније функционира након идућих избора. Стога је наш врло јасан став да желимо обновити савезништво и партнерство између Хрвата и Бошњака у ФБиХ. Да би се то догодило кључно је поновно успоставити повјерење, веће разумјевање за позиције и једних и других“.

ДРАГАН ЧОВИЋ, предсједавајући Дома народа ПСБиХ

„Створити амбијент да на неки начин покушамо једно партнерство направити са бошњачким народом. Промијенити тај Изборни закон бар у оном најминималнијем дијелу који смо имали на задњем састанку у Сарајеву око Дома народа и Предсједништва БиХ, а и да покушамо направити нормалан избор, демократичан изборни процес и онда дати шансу за кандидатски статус“.

Јутро су обиљежили састанци са којих су послане поруке заједништва и нужности одрживости мира и стабилности на Балкану. Кључ за стабилности је једнакоправност и конститутивност свих народа, поручио је мађарски министар вањских послова и трговине на састанку са предсједником ХНС-а Драганом Човићем. 

ПЕТЕР СЗИЈЈАРТО, министар вањских послова Мађарске

„С наше стране у цијелости подупиремо хрватску националну заједницу у остваривању свих права која им јамче сви споразуми“. 

Исте су поруке послане и са састанка Додик, Тегелтија, Сјарто. Уз то, нагласак је стављен да је јака економија земље од изнимне важности за стабилност те ће већ овога мјесеца бити покренут програм економског развоја у Босни и Херцеговини. За то ће Мађарска издвојити 30 милијуна еура. Еуропским је дужносницима шеф мађарског изасланства из Мостара поручио како санкције нису пут ка рјешењу проблема већ је кључ у разговору. 

МИЛОРАД ДОДИК, члан Предсједништва БиХ

„Мађарска је овдје веома добар пријатељ за све људе који живе у Босни и Херцеговини и њихов интерес је да помогну у подизању економије, бољем разумјевању, стабилним политичким односима.“

ПЕТЕР СЗИЈЈАРТО, министар вањских послова Мађарске

"Политичаре у Еуропској унији молим да не разговарају о Додику већ с њим јер ће на тај начин пуно боље разумјети овдашњу ситуацију. Еуропским би политичарима било пријеко потребно да разумију цјелокупну ситуацију Западног Балкана.“ 

Закључак данашњих састанака је како је стварање стабилне политичке климе у нашој земљи нужне за привредни развој.

БХРТ