БОШКО ОБРАДОВИЋ, ЛИДЕР СРПСКОГ ПОКРЕТА ДВЕРИ: ЧЕМУ ГРАНИЦА НА ДРИНИ КАДА ИХ НЕМА НИ У ЕУ :: Semberija INFO ::

 

БОШКО ОБРАДОВИЋ, ЛИДЕР СРПСКОГ ПОКРЕТА ДВЕРИ: ЧЕМУ ГРАНИЦА НА ДРИНИ КАДА ИХ НЕМА НИ У ЕУ


Република Српска је наша највећа национална побједа у посљедњих 100 година и морамо је чувати по сваку цијену. Ко год да је на власти у Србији и Српској, наши односи морају бити најбољи, а уласком Двери у Народну скупштину сви наши национални и државни интереси имаће снажног заштитника.

Поручио је то за “Глас” лидер Српског покрета Двери Бошко Обрадовић након што су на изборима изборили мандате у Скупштини Србије. Залагаће се, како је навео у писаним одговорима, да породица и борба против бијеле куге коначно дођу на прво мјесто, за домаћу привреду и пољопривреду, те економски и еколошки патриотизам, здрав ваздух, воду, земљу и храну, борбу против криминала и далеко боља права свих категорија у друштву.

- Бићемо њихов глас и иницирати нове законске предлоге у њихову корист. Најпре ћемо тражити да недеља буде нерадни дан и у приватном сектору, и да се отета имовина после 1944. врати правим власницима - рекао је.  

Кажете да ће улазак Двери у парламент донијети Србији снажан патриотски блок странака које су за очување Косова и Метохије у саставу Србије, против санкција Русији и чланства у НАТО-у. Неки оцјењују да због Вас, те других странака деснице у Скупштини, Србија прави заокрет удесно? Шта Ви кажете на то?

Прошло је време поделе на левицу и десницу. Сада је кључна подела на патриоте и оне којима је више стало до интереса странаца. Сви национални и државни интереси, са нама, имаће снажног заступника. Власт више неће смети тако лако да се дрзне да спроводи налоге западних амбасадора у Србији или да у времену пандемије терорише народ кршећи Устав и људска права. Наша крилатица је: “За здравље и слободу народа”.

Колико је украјинска криза утицала на кампању и резултате избора?

Нема сумње да је украјинска криза бацила изборе и изборну кампању у други план, али је била и корисна да свако покаже своје право политичко лице. Показало се да је власт спремна да стане на страну НАТО-а и два пута гласа у УН против Русије, а прозападна опозиција да је спремна да ћути када треба бранити наше националне и државне интересе. Ми смо стали на страну руског народа који је данас жртва медијске машинерије лажи Запада коју смо ми доживели на својој кожи 90-их година прошлог века. Зато смо и изашли са билбордима на којима је стајала јасна порука: “Срби и Руси - браћа заувек”. Многи су нам рекли да је то прилично храбро усред ове русофобије на Западу и да је ретко који европски политичар јавно ставио слику са Путином као ја, али смо на то рекли да не заборављамо руског цара Николаја и самог Путина и оно што су урадили за нас.

Са ким сте спремни да преговарате? Могу ли Двери бити дио будуће републичке власти са СНС-ом Александра Вучића?

Вучићева власт одлази, прво у Београду, а онда целој Србији. Он је већ уморан и потрошен, повлачи се са места председника СНС-а, а потом и из политике у целини. Време је да размишљамо о Србији и односима са Српском након Вучићевог одласка са власти.

Имате ли “црвену линију” у преговорима испод које не можете ићи?

Не можемо бити део власти која признаје измишљени геноцид у Сребреници, која се одриче наше свете земље Косова и Метохије, која би да уведе санкције Русији, која рекламира грађане као јефтину радну снагу, дозвољава да увознички лоби дампинг ценама убија домаћу робу и домаћег произвођача, доводи “Рио Тинто”, по злу чувеног загађивача...

Како гледате на Српску, политичке борбе за Дејтон и Устав? Да ли је Србија искрено уз Српску?

Наш национални циљ у 21. веку треба да буде независна Република Српска и њено уједињење са Србијом. БиХ треба мирно да се раздружи као Чехословачка. Чему границе између српског народа на Дрини када их нема ни у ЕУ? Исто важи за Црну Гору која треба да буде део српских интеграција са Србијом и РС. До свега овога треба да дође мирним путем и вољом народа.

Држављанство

Могу ли и на који начин бити ојачане везе Српске и Србије? Да ли сте сагласни са неким идејама о којима се дуже прича, а које иду у правцу да држављани Српске аутоматски имају и држављанство Србије?

То је нешто што је логично када будемо једна држава. Зашто не бисмо најпре укинули границе и омогућили слободан проток људи, робе, услуга и капитала између Србије, Црне Горе и РС? То је свакако прече него “Отворени Балкан” и уједињење са Албанијом за које се залаже Вучић.

(Глас Српске)