ГАС КОЈИ ЋЕ ЕВРОПА УВОЗИТИ ИЗ САД БИЋЕ СКУПЉИ НЕГО РУСКИ :: Semberija INFO ::

 

ГАС КОЈИ ЋЕ ЕВРОПА УВОЗИТИ ИЗ САД БИЋЕ СКУПЉИ НЕГО РУСКИ


Foto
Амерички гас, који је Европа најавила да ће увозити као замјену за руски, плаћаће скупље, јер се за допремање гаса из САД користи компликованија и скупља технологија, изјавили су данас саговорници Тањуга Јелица Путниковић и Милош Здравковић.

Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић објаснила је да је гас, који стиже танкерима из Америке, Катара или неког другог продавца, скупљи него гас који стиже гасоводима.

“Једноставно, то је скупља технологија. Прво гас мора да се пребаци у течно стање, па да се транспортује, путовање траје, а када стигне до неке луке у Европи, мора да се поново врати у гасно стање”, истакла је Путниковић.

На питање да ли ће Америка до краја ове године имати да обезбиједи Европи 15 милијарди кубних метара гаса, колики је договор, Путниковић одговара да је сада питање колико Џозеф Бајден има потврду америчких компанија, које већ имају уговорене продаје свог енергента и хоће ли они моћи да повећају производњу тако брзо.
Наводи и да је питање хоће ли због тога што је, и без кризе у Украјини, повећана потражња за енергентима у свијету, а нарочито у Азији, азијске земље понудити боље цијене.

“Ниједна приватна компанија неће продати ниједном европском купцу јефиније ако може у Азији скупље да прода тај гас”, рекла је Путниковић.

На питање да ли ће бити проблем због тога што руски предсједник Владимир Путин сада тражи да се гас плаћа у рубљама, Путниковић подсјећа да је Иран стално суочен са појединим санкцијама због свог нуклеарног програма, а да су поједине земље куповале његову нафту и плаћале у злату.

“Ако неко хоће да купи робу, он ће наћи начин да се та трансакција одради и то не би требало да буде проблем”, сматра Путниковић.

Додаје да посљедњих дана слушамо изјаве европских политичара који, како каже, морају пред својим гласачима да оправдају причу о томе да неће Русима плаћати у рубљама.

“Макрон је рекао да нећемо плаћати рубљама, а они ни не зависе од руског гаса, јер имају нуклеарке за производњу електричне енергије и немају такав проблем као Немачка, чији су политичари рекли да неће наређивати својим компанијама како и шта да раде”, навела је Путнковић.

Стручњак за енергетику Милош Здравковић подсјетио је да је Америка обећала да ће Европи до краја ове године испоручити 15 милијарди кубних метара гаса, а 50 милијарди до 2030. године.

Истиче да Америка у овом тренутку нема могућуност физичке производње толике количине гаса да може да извезе на европско тржиште количине које премашују тих 15 милијарди кубика.

“С друге стране, амерички течни нафтни гас мора да буде 2,7 пута скупљи зато што се заснива на технологији фракинга која је много скупља и која утиче на цену”, указао је Здравковић.

Сагласан је да плаћање у рубљама није проблем и да не треба да буде проблем, додајући да онај ко има робу може да тражи да му се плати на начин који му одговара.

Објашњава да то више има утицај на геополитику, јер у том случају америчка валута губи улогу резервне свјетске валуте у плаћању.

“Што се тиче цене, плаћање у рубљама неће утицати на цену нафте и гаса, то само утиче на стабилност руске валуте”, закључио је Здравковић.

(Танјуг)