ПОЈЕДИНИ ТРГОВЦИ КОРИСТЕ ЕКСПЛОЗИЈУ ЦИЈЕНА ДА ПОДЕБЉАЈУ ПАЗАР: ЗА ПОСКУПЉЕЊА КРИВЕ ДОБАВЉАЧЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЈЕДИНИ ТРГОВЦИ КОРИСТЕ ЕКСПЛОЗИЈУ ЦИЈЕНА ДА ПОДЕБЉАЈУ ПАЗАР: ЗА ПОСКУПЉЕЊА КРИВЕ ДОБАВЉАЧЕ


- Главни разлог за поскупљење на домаћем тржишту јесте поремећај на глобалном нивоу, али су и поједини трговци искористили ту ситуацију да додатно подебљају пазар прекорачењем марже и до 33 одсто.

Од почетка године све је поскупјело, па скоро да нема производа на рафама којем цијена није мијењана. Поскупљења је било и на почетку године, а са избијањем руско-украјинског сукоба, 24. фебруара, ситуација је алармантна по питању цијене брашна, уља, шећера, соли и све друге робе.

С обзиром на то да смо земља која зависи од увоза продавци истичу да су своје цјеновнике само прилагођавали добављачима. Дакле, како су они дизали цијене, тако су их и домаћи продавци слиједили. Међутим, има и оних који су кршили Уредбу о ограничавању марже на основне животне намирнице.

У Инспекторату РС објашњавају да контролишу цијене на основу више прописа те подсјећају да је измјеном Уредбе о ограничавању маржи прописано да привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом робе на велико формирају цијене производа примјеном маржи у проценту до шест одсто на набавну цијену, а они који се баве продајом робе на мало маржу до осам одсто на набавну цијену. Маржа је ограничена, између осталог, на со, маст, уље, млијеко, јогурт, брашно, хљеб и шећер.

Инспектори су контролисали поштивања Уредбе у 15 тржних центара и маркета, а у 12 случајева утврдили су неправилности те издали 26 прекршајних налога у вриједности од 111.700 КМ. У питању су казне због не само прекорачења маржи, већ због неистицања цијена, неисправних декларација и другог.

- Субјекти ухваћени у прекршају нису се придржавали маржи приликом формирања продајних цијена, а проценат прекорачења је од 0,05 до 33 одсто. Незаконито стечена добит по том основу износи 483 КМ - навели су у Инспекторату.

Евидентно је и да инспектори нису пречешљали све тржне центре и маркете у РС, а они који се баве заштитом потрошача наводе и да би акценат можда требало да буде стављен и на мале продавнице у којима су цијене експлодирале у посљедња два мјесеца.

- Биће потребно много веће и чешће контроле како би се утврдило ко све несавјесно послује. Нема сумње да је било неоправданог подизања цијена јер су цијене мијењане и по неколико пута у дану. Многи трговци лове у мутном. Користе ову ситуацију да додатно зараде - рекла је извршна директорка Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Главно оправдање за поскупљење јесте скок цијена на свјетском тржишту, а Марићева наводи и да је можда сада крајње вријеме да се окренемо себи и да почнемо производити за своје потребе.

(Глас Српске)