ОРУЖАНИМ СНАГАМА БИХ ЗВАНИЧНО ПРЕДАТА ЧЕТИРИ АМЕРИЧКА ХЕЛИКОПТЕРА :: Semberija INFO ::

 

ОРУЖАНИМ СНАГАМА БИХ ЗВАНИЧНО ПРЕДАТА ЧЕТИРИ АМЕРИЧКА ХЕЛИКОПТЕРА


- Медицинске евакуације, гашење пожара, трагање и спасавање те остали задаци Оружаних снага (ОС) БиХ од сада ће бити лакши захваљујући четири хеликоптера Белл Хуеy ИИ, који су у петак и званично предати ОС БиХ.

Уговор о набавци ових америчких летјелица вриједан је 38.539.378 америчких долара (66,6 милиона КМ), од чега је БиХ учествовала са 4.360.000 долара, односно 7,5 милиона КМ, кроз програм "Фореигн Милитарy Салес" (ФМС).

Церемонији примопредаје у касарни "Рајловац" присуствовали су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, министар одбране БиХ Сифет Поџић са замјеником Мирком Околићем, амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон и други високи званичници.

На церемонији примопредаје су приказане неке од способности ваздушних снага ОС БиХ, као и дио средстава којима располажу.

Потом су се симболично војници, силазећи низ ужад, искрцали из ових летјелица, које су у БиХ стигле прошли викенд. Једним од хеликоптера су у "Рајловац" слетјели амбасадор Нелсон и министар Поџић.

Поџић је захвалио америчкој страни што је омогућила да се ови хеликоптери набаве, како тврди, изузетно повољно.
"Ова инвестиција унапређује оперативне капацитете и способности наших Оружаних снага, али и доприноси већем степену сигурности и стабилности у земљи", рекао је Поџић.

Нелсон је истакао да захваљујући овим хеликоптерима сви у БиХ, али и шире, могу бити сигурни да ће ОС БиХ бити ту да реагују у хитним ситуацијама.

Комшић , који је и предсједавајући Предсједништва, није пропустио прилику да похвали ОС БиХ као, како он сматра, гаранта мира.

"Док год постоје Оружане снаге, у земљи ће бити мир. Све друго је пут у конфликт. Припадници Оружаних снага, ви чувате мир и осигуравате сигуран пут БиХ да постане дио демократски уређених земаља и чланица НАТО-а", рекао је Комшић.

Генерал -пуковник Сенад Машовић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, констатовао је да ће овом набавком ОС БиХ моћи наставити и још боље извршавати задатке ваздушног превоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спасавања, као и остале задатке у испуњавању главних мисија ОС БиХ.

"Очекујемо да ћемо овим добити нови импулс за даљу модернизацију ОС БиХ, како бисмо још боље извршавали задатке на корист свих наших грађана у БиХ", закључио је Машовић.

Набавка нових хеликоптера уговорена је по принципу "приступа свеукупним пакетом". То подразумијева потпуни пренос способности и осигурава испоруку четири хеликоптера, преобуку пилота и техничара у центрима за обуку фирме "Белл Хелицоптер Теxтрон Инц", испоруку резервних дијелова и потрошних материјала за двије године и 300 сати лета годишње, испоруку алата, итд.

Припадници Бригаде ваздушних снага и противзрачне одбране ОС БиХ успјешно су завршили адаптацијску обуку на хеликоптерима типа УХ-1H-ИИ Хуеy ИИ, која је реализована у јуну у САД.
 
(Независне)