НАСА ЗАКАСНИЛА! КИНЕЗИ ПРВИ ОТКРИВАЈУ ТАЈНЕ ТАМНЕ СТРАНЕ МЈЕСЕЦА :: Semberija INFO ::

 

НАСА ЗАКАСНИЛА! КИНЕЗИ ПРВИ ОТКРИВАЈУ ТАЈНЕ ТАМНЕ СТРАНЕ МЈЕСЕЦА


Кинеска мисија “Чанг'е-4” открила је тајне удаљене стране нашег сателита у новој студији.
Кинески ровер “Јуту 2” налази се у великом кратеру, Вон Карман, на “другој” страни Мјесеца и потврдила идеје о његовом поријеклу. Открића са ове мисије помоћи ће у рјешавању дуго постојеће мистерије о формацији и еволуцији Земљиног сателита.
 
Патрик Пинет, са Истраживачког института астрофизике и планетологије (ИРАП), каже да су нова открића “узбудљива”.
 
– Могла би да имају значајни утицај за карактерисање композиције лунарног горњег плашта. Од највеће је важности да се начини прогрес ка откривању геологије удаљене стране Мјесеца, што ће проширити наше фундаментално знање о формацији Мјесеца и поријеклу асиметрије коре, која постоји између његове ближе и даље стране и припремити будуће мисије за прикупљање узорака – рекао је он.
 
Кинези су први спустили лунарни лендер без посаде на “тамну страну Мјесеца”, а америчка свемирска агенција НАСА тек треба да то постигне.
 
Кратер на који је лендер спуштен вјероватно је настао ударом астероида прије више милијарди година. Међутим, научници су открили да је овај удар био толико јак да је пробио Мјесечеву кору, откривајући лунарни плашт испод ње, преноси британски “Експрес”.
 
Истраживачи покушавају да схвате од чега се састоји плашт, који лежи између коре и језгра. Астрономи вјерују да је магма прекрила Мјесечеву површину у раној историји, што значи да су минерали испливали на врх. Они сматрају да би ти минерали могли бити оливине и пироксен, који је пронађен у горњем омотачу Земље.
 
– Разумијевање композиције лунарног плашта је кључно за испитивање да ли је икада постојао океан магме – навео је професор Ли Чунлаи у студији објављеној у часопису “Природа”, додајући да ће то унаприједити наше знање о термалној и магматској еволуцији нашег сателита.
 
До сада су подаци о узорцима које је прикупио кинески лендер показали трагове оливина и на кори и на лунарном плашту. Истраживачи сада разматрају могућности да узорке пошаљу на Земљу. Међутим, требаће још материјала да се прикупи како би се потврдила ова рана открића, пише еxпресс.цо.ук.
 
Српска инфо