МИСЛЕЋИ ДА ПОМАЖУ ЧЕСТО НАМ ОДМАЖУ ЗНАЈУ ЛИ СЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ ПОНАШАТИ У КРИЗНИМ СИТУАЦИЈАМА :: Semberija INFO ::

 

МИСЛЕЋИ ДА ПОМАЖУ ЧЕСТО НАМ ОДМАЖУ ЗНАЈУ ЛИ СЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ ПОНАШАТИ У КРИЗНИМ СИТУАЦИЈАМА


Foto: Grad Banjaluka
Контрадикторне изјаве надлежних, као и њихова „позирања“ на терену у ванредним ситуацијама, грађанима често више одмогну него што им заправо могу помоћи да ријеше проблеме, сматрају стручњаци.

Посљедњих мјесеци Република Српска имала је неколико ванредних ситуација које су се директно тицале грађана, било да се ради о безбједности или природним непогодама.

Од великих протеста подршке родитељима убијеног Давида Драгичевића, преко убистава полицајаца, као и бизнисмена Славише Крунића, па све до поплава које су погодине дијелове Српске, догађаји су који и те како утичу на грађане.

Политички аналитичари наглашавају да су политичари ти који у тим ситуацијама треба да реагују, јер су као представници народа битан фактор у кризним ситуацијама.

Медији

На њима је тада да одлуке доносе брзо и реагују како би посљедице биле што мање. Док неки сматрају да је њихов посао да људима помажу из свог кабинета доносећи битне одлуке без честих појављивања у медијима, други мисле да су људима потребнији на терену уз сталну активност у медијима.

Посљедњи пријмер поплава које су захватиле дијелове Српке свакако су добар примјер како се наши надлежни понашају у кризним ситуацијама и колико њихова улога значи народу. Грађани су поредили бившег градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића, који је током поплава 2014. године био готово невидљив и није се појављивао, док је Игор Радојичић активан и у медијима и на терену, као и на друштвеним мрежама.

Политичка аналитичарка Тања Топић сматра да је, у кризним ситуацијама за грађане, битно да су они видљиви и да заједно са грађанима пролазе муку, али да да при том морају да буду опрезни.

Позирање

– Када се ради о поплавама, постојао је раскорак у њиховим изјавама, поготово оном дијелу где премијер каже „ово се није могло предвидјети“. С обзиром на то да метереолози данима најављују какав ће нас невоља снаћи, те изјаве су збуњујуће и контрадикорне – сматра она.

Српска инфо