СЗО: Европа једини регион у којем расте број заражених :: Semberija INFO ::

 

СЗО: Европа једини регион у којем расте број заражених


ЖЕНЕВА - Број случајева вируса корона у Европи је порастао пету недјељу заредом, што је чини јединим регионом у свијету у којем заражавање ковидом-19 и даље расте, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

У недјељном извјештају о пандемији, здравствена агенција УН-а наводи да је број нових случајева скочио за шест одсто у Европи у поређењу са повећањем од 18 одсто регистрованом претходне недјеље, преноси агенција АП.

Недјељни број нових инфекција у другим регионима је пао или је остао приближно исти, наводи се у извјештају.

Највећи падови забиљежени су на Блиском истоку, гдје је број нових случајева смањен за 12 одсто и у југоисточној Азији и Африци, гдје је број опао за девет одсто.

Широм свијета је укупно пријављено три милиона нових недјељних случајева, наводи се у извјештају.

Број смртних случајева од ковида-19 у свијету порастао је за осам одсто, углавном због југоисточне Азије, гдје је смртност порасла за 50 одсто.

Стопа заразе вирусом корона била је далеко највиша у Европи, која је пријавила око 192 нова случаја на 100.000 људи, а затим у Сјеверној и Јужној Америци, које имају око 72 нова случаја на 100.000 људи.

Док су Чешка, Пољска и друге земље у централној и источној Европи пријавиле најновији скок заражавања, континуирани пораст потврђених случајева широм Европе углавном је посљедица скока броја инфекција у Британији, Русији, Турској и Румунији, показује извјештај.

СЗО је, такође, осудила богате земље због увођења програма бустер доза, у тренутку када већина сиромашних земаља тек треба да примијени вакцине на својој најугроженијој популацији.

СЗО је саопштила прошле недјеље да се сваки дан даје око милион бустер доза, што је око три пута више од броја вакцина датих у сиромашним земљама.


Танјуг / Глас Српске