МИЛИОН ЗА МОДЕРНИ ДОМ ПРИРОДЕ :: Semberija INFO ::

 

МИЛИОН ЗА МОДЕРНИ ДОМ ПРИРОДЕ


Foto: Nataša Tadić
ТУЗЛА - Обнова и реконструкција Дома природе на Илинчици, изнад Тузле, почела је протеклих дана, а нови изглед објекта употпунит ће слику шеталиша на којем се ради реконструкција.

Град Тузла и Удружење за развој "Нерда" учествовали су у конкурсу Еуропске уније, ИПА фондова - Интеррег Прекограничне сарадње, заједно са опћином Нијемци из Хрватске и ЈП "Национални паркови" те Центром за заштиту и проучавање птица из Подгорице. 

Тузла је освојила милион КМ за реализацију пројекта "Панонско-јадранска веза", односно за уређење излетишта Илинчица.

Током септембра су почели инфраструктурни радови на Илинчици те је постављена ЛЕД расвјета у дужини од 1.200 метара на приступном путу према Дому природе. Уређено је 16 микролокација за одмор посјетилаца излетишта.
Пројекат обухвата и  изградњу бициклистичко-едукативне стазе у дужини од четири км, те уређење три видиковца, који ће омогућити панорамски поглед на Тузлу. Слиједи обнова Дома природе.

"Дом природе имат ће адекватне садржаје и простор за едукацију, али и кухињу и простор за рекреацију. На располагању ће бити бицикли за изнајмљивање, јер знате да ће овдје бити и бициклистичке, пјешачке и едукативне стазе. Дакле, правимо једно модерно излетиште, нову локацију подобну за одмор, рекреацију, али и едукацију, нарочито младих", казао је Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле.

Осим што ће бити обновљен објекат Дома природе,  планирано је вањско уређење комплекса, изградња сјеника, обнова и уређење постојећег вањског тоалета намијењеног посјетиоцима излетишта Илинчица, уређење приступне стазе те обнова и уређење љетне баште с игралиштем за дјецу.

"Објекат ће бити опремљен одговарајућим функционалним садржајима, који ће омогућити одржавање различитих рекреативних и едукативних активности. Између осталог, грађани ће моћи посудити бицикле. Бит ће урађено додатних четири км руте која ће бити мапирана и дуж ње ће бити информационе табле о флори и фауни која се налази на овом локалитету", појаснила је Амира Кавгић, пројектна координаторка Удружења за развој "Нерда".

Осим тога, планирана је изградња три платоа на три локације, који ће имати панорамски поглед на Тузлу.
 
(Независне)