ЦВИЈЕЋЕ НА ПЈЕШЧАНИМ ДИНАМА АТАКАМЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦВИЈЕЋЕ НА ПЈЕШЧАНИМ ДИНАМА АТАКАМЕ


Пјешчане дине Атакаме, пустиње у Чилеу, удаљене хиљаду километара од Сантјага, поново су украшене различитим бојама јер је на њима последњих недеља никло цвијеће. Предјели на којима се умјесто пијеска види цвијеће привлаче домаће и стране посјетиоце током прољећа на јужној хемисфери.

Иако многи сматрају да је цвијетна оаза право чудо у пустињи, стручњаци подсјећају да цвијеће ниче у зависности од количине падавина у зимској сезони.

„Ово је природна лабораторија јер вам омогућава да видите како промјене у количини падавина утичу на разноврсност биљака”, рекла је биолог Андреа Лоаиза током обиласка области.

Отпорно сјеме и луковице могу преживјети изузетно суво вријеме у Атаками све док не процвјетају током прољећа.

Ђина Аранчио, ботаничарка са локалног Универзитета де Ла Серена каже да сјеме и луковице могу да преживе више година и када нема кише.

Цвијеће у Атаками појављује се током прољећа у овом дијелу планете последњих година. Експерти упозоравају да је овај природни феномен највјероватније настао због климатских промјена и глобалног отопљавања.

Иначе, ова пустиња важи за најсувље мјесто на свијету. Такође, многи је сматрају једним од најсуровијих предјела на планети, а тим научника који је 2003. године спровео обимна истраживања на широком подручју пустиње није уопште могао да пронађе трагове постојања живог свијета.

Процењује се да је киша „пробудила” више од 900 врста биљака у овом крају у последњих седам година. Иако је ово подручје званично заштићено и посјетиоцима је дозвољено да иду само у одређене дијелове, све чешће се у њему могу примјетити оштећења која су настала од возила. Поред тога присутна је и опасност од трговине биљкама.